Bayer doet megaovername met inlijven Monsanto
Een miljardenovername is rond. Het Duitse chemiebedrijf Bayer koopt voor 59 miljard euro (66 miljard dollar) de Amerikaanse zaadveredelaar en producent van gewasbescherming Monsanto. Met de fusie ontstaat een wereldleider in de agrochemie. Het is de grootste overname ooit door een Duits bedrijf.
In mei deed Bayer al een eerste overnamebod van 122 dollar per aandeel, maar aandeelhouders van Monsanto vonden dat te mager. In de daarop volgende onderhandelingen verhoogde Bayer een aantal keren het bod. Uiteindelijk stemde Monsanto in met een bod van 128 dollar per aandeel.
Als Bayer afziet van de overname of toezichthouders gaan dwarsliggen, moet het bedrijf een vergoeding van twee miljard dollar betalen aan Monsanto.
Het hoofdkantoor voor de zaadveredeling komt in het Amerikaanse St. Louis te staan, dat voor de gewasbescherming en onderzoek in het Duitse Monheim. Bij Monsanto werken 22.500 mensen, bij Bayer 115.000.
Tuinders
Monsanto is één van de grootste zaadveredelaars ter wereld en heeft een kwart van de markt in handen. Op het terrein van genetisch gemodificeerde gewassen is het bedrijf toonaangevend. Bij tuiniers is het bedrijf vooral bekend als producent van het onkruidverdelgingsmiddel Roundup.
Geneesmiddelenfabrikant Bayer wil zich versterken op het gebied van zaden en gewasbescherming. Daarnaast willen de Duitsers met de overname hun marktaandeel in de Verenigde Staten vergroten.
Veel overlapping in producten en markten tussen de twee bedrijven is er niet, maar toezichthouders zijn tegenwoordig scherp op marktverstoringen en machtsconcentraties. Het samengaan van de twee bedrijven moet jaarlijks een kostenbesparing opleveren van ruim 1 miljard euro.