De Belgische hockeyers vieren de 2-0 tegen Oranje

'Dit is echt iets groots voor het Belgische hockey'

Vol ongeloof keken de Belgische hockeyers elkaar aan na het laatste fluitsignaal van de EK-wedstrijd tegen Nederland. Begrijpelijk, want zo historisch als de 5-0 nederlaag was voor Oranje, zo historisch was de ruime overwinning voor de Belgen.

"Deze wedstrijd gaan we ons nog lang herinneren", glunderde aanvoerder Thomas Briels dan ook na een ereronde die hem niet lang genoeg kon duren. "Heel fijn om zo van het veld te stappen."

En ook bij doelman Vincent Vanasch bleek, toen hij zijn helm afdeed, een vette glimlach op het gezicht te staan. En die lach was een uur later nog niet verdwenen.

Vreugde bij de Belgische hockeyers na een goal tegen Nederland

Belangrijke reddingen

Geen wonder, want vriend en vijand wezen hem aan als de onbetwiste man van de wedstrijd. "Ja, ik heb wel een paar belangrijke reddingen verricht. En onze aanvallende acties leverden wel doelpunten op. Dat maakte het verschil."

Briels sloot zich daarbij aan. "Wij maakten onze kansen wel in de eerste helft. Maar je zag ook dat Nederland daarna gefrustreerd raakte. Dat maakte het wel een stuk makkelijker. Al is die frustratie wel begrijpelijk als je voor eigen publiek bij de rust al met 3-0 achterstaat."

Valentin Verga (l) heeft ruzie met de Belg Victor Wegnez

En juist in dat thuisvoordeel zit 'm het ongeloof bij de Belgen. Want dat zij in staat zijn om Nederland te verslaan, maakten ze vorig jaar al duidelijk in Rio de Janeiro. Daar boekte België in de olympische halve finale voor het eerst op een groot toernooi een zege op Nederland.

Maar geen Belg had erop gerekend dat het uitdelen van een gigantisch pak slaag op vijandige bodem ook mogelijk was. "Dat is toch wel verrassend ja", zegt Briels.

"Dat we dit in het Wagener Stadion hebben gedaan, maakt het niet eens extra bijzonder. Het is namelijk sowieso al de droom van elke hockeyer om in en tegen Nederland voor zoveel uitzinnige fans te spelen. Al waren ze op het einde wel een stukje stiller."

Vanasch: "Ja, het was heerlijk dat wij het publiek stil kregen. Het was inderdaad prachtig om dat volle stadion te zien. Ik kreeg er tijdens de volksliederen al kippenvel van."

Nederlandse hockeymannen flink onderuit tegen België

Overigens zijn de Belgen er in al hun euforie wel van doordrongen dat de historische overwinning op Nederland nog geen prijs heeft opgeleverd. De EK-titel wordt pas aan het einde van de week vergeven.

Concentratie

"Dit is leuk, maar het was nog maar een poulewedstrijd", zegt Briels daarom. "We moeten met beide voeten op de grond blijven. Want op de Spelen merkte je na de winst op Nederland dat de focus in de finale toch iets minder was. We zullen nu nog zes dagen geconcentreerd moeten blijven."

Dat neemt niet weg dat de 5-0 overwinning op Nederland in het collectieve geheugen van de Belgische hockeygemeenschap zal worden opgeslagen.

"Dit is echt iets groots voor België. Nu gaan we ons op de volgende wedstrijden richten, maar na het toernooi zal ik deze wedstrijd nog weleens gaan terugkijken", besluit Vanasch, nog altijd lachend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl