De gasten in het Sportforum: Leo Driessen, Jeroen Grueter en Jacques Brinkman

'Hockeyers, ram eens een kleedkamer kapot'

De Nederlandse hockeyers reageerden zelf nog vrij onderkoeld op de grootste EK-nederlaag uit de geschiedenis van Oranje. Maar oud-international Jacques Brinkman zag hoofdschuddend hoe het echec zich voltrok. "De Belgen hebben dik verdiend gewonnen."

Brinkman zou willen dat de Nederlanders met de vuist op tafel slaan. In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken worden door hem geen zoete broodjes gebakken: "Als je echt een keer een hoofdprijs wil winnen, moet je nu zeggen: 'Dit is dramatisch'."

Jacques Brinkman is tweevoudig olympisch kampioen (1996 en 2000). Hij zit nog altijd dicht op het vuur, want zijn zoon Thierry speelt momenteel ook in het Nederlands elftal. Na de wedstrijd tegen België kreeg Brinkman een appje van zijn zoon. De strekking: 'hockeyles', 'kansloos', 'dit moet anders'.

Gif

Oranje had de eerste wedstrijd nog met 7-1 gewonnen van Spanje. Dat verliep soepel. Het duel met België was van een compleet andere orde. Dat was vechthockey. "Ik mis het gif in dit soort wedstrijden", zegt Brinkman. "Het gaat nu niet om mooi hockey en mooie aannames." Doe gewoon iets, wil Brinkman zeggen. "Ram een kleedkamer kapot."

Brinkman: doe iets, ram een kleedkamer kapot

Je moet durven toegeven dat het crisis is, stelt Brinkman. "Dat is al een paar jaar het probleem. Ze durven elkaar niet hard aan te spreken. Dat moet je óók in de wedstrijd doen. Ze laten alles maar op z'n beloop."

De Nederlandse ploeg had de tactiek aangepast ten opzichte van de halve finale op de Olympische Spelen van vorig jaar. Volgens Brinkman zit daar ook een deel van het probleem. Destijds verloor Nederland met 3-1 van België.

Toen speelde Oranje in de mandekking, nu hanteerde coach Max Caldas een zonedekking. Die tactiek faalde. "Je moet wel goed communiceren en dan moet je niet de zones zo groot maken dat ze alle ruimte hebben. Het leek wel of België twee man meer had."

Keiharde nederlaag

Toch is er nog lang geen man overboord. Want als Nederland de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk wint of gelijkspeelt dan staat de ploeg alsnog in de halve finales. "Er is nog niks aan de hand, maar dit was een keiharde nederlaag", besluit Brinkman. "Ik heb van niemand iets positiefs gezien. Ja, van Bob de Voogd misschien." En verder? "Iedereen onvoldoende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl