Brugklasser haalt schoolboeken op ANP

De scholen beginnen weer en dat betekent dat de leerlingen massaal op jacht gaan naar lesboeken. In veel gevallen betekent dat weer urenlang boeken kaften, want hoewel het digitale schoolboek in de lift zit, wint dit het nog niet van zijn papieren concurrent.

"Wij hopen elk jaar dat de groei van digitale leermiddelen nu echt doorzet, maar het gaat stapje voor stapje," zegt bestuursvoorzitter Hans van der Wind van Van Dijk Educatie. "Dit jaar is er ook weer sprake van een groei, maar er is geen enorme vlucht."

Voortouw

Van Dijk Educatie levert boeken aan zeven op de tien middelbare scholen, dus het is nu topdrukte. Een kwart van de zestien miljoen verkochte producten zijn digitaal, weet Van der Wind. En die digitale producten zijn vaak meer dan gewoon een online boek, bijvoorbeeld een programma dat zich aanpast aan je niveau.

"Toch gaat landelijk gezien de digitale groei langzaam", zegt Van der Wind. "Er zijn uitzonderingen van scholen die het voortouw nemen, alhoewel deze soms toch een pas op de plaats moeten maken."

Het is voor leraren lastig is om de aandacht te krijgen als je naar een klas kijkt met twintig schermen.

Hans van der Wind van Van Dijk Educatie

Waarom is digitaal nog niet doorgebroken? "Om allerlei redenen. Op een beeldscherm werken is niet voor alle leerdoelen beter en voor een school en de leraren is het een grote omslag. Je kunt je voorstellen dat het lastig is om de aandacht te krijgen als je naar een klas kijkt met twintig schermen."

Hoogleraar educatie Jan van Tartwijk ziet dat uitgeverijen bezig zijn met digitale producten, maar dat het aanbod nog niet voldoende is. "Mensen hebben vaak het gevoel dat ze makkelijker op papier lezen dan op elektronische apparaten, maar dat maakt naar mijn idee niet zo veel uit. Om iets te leren is het belangrijk om actief met een tekst bezig te zijn," zegt Van Tartwijk.

En dat kan met digitale producten heel goed. Van Tartwijk: "Digitaal onderwijs heeft veel mogelijkheden: je kan video's gebruiken en hyperlinks plaatsen in de tekst. Dat werkt heel prettig."

STER reclame