NOS Nieuws

'Geen laptop meer bij hoorcollege Utrecht'

Bij hoorcolleges van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht wordt studenten sinds kort gevraagd om hun laptop thuis te laten. Dat meldt het Utrechtse universiteitsblad DUB. Door gebruik te maken van pen en papier zouden ze meer onthouden van de stof.

De oproep gaat tegen de trend in. Zo verschijnen op basisscholen steeds meer digitale hulpmiddelen en zijn er inmiddels al iPad-scholen. In Finland wordt in 2016 op basisscholen de schrijfles zelfs helemaal ingeruild voor typeles, meldde het Jeugdjournaal gisteren.

Thuis uitwerken

Docenten van de universiteit zeggen in DUB dat ze merken dat studenten worden afgeleid door hun laptop, bijvoorbeeld omdat ze bezig zijn met sociale media. Daar lijden hun leerprestaties onder. Door hun te verplichten weer met de hand te schrijven letten ze beter op en onthouden ze de informatie beter.

Dat laatste blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek, volgens een van de docenten. De gemaakte aantekeningen kunnen de studenten thuis uitwerken op de laptop of tablet. Er is geen sprake van een verbod op laptops in de collegebanken, maar van een verzoek om ze thuis te laten.

Groningen en de VS

Ook bij de cursus Communicatie in context is studenten gevraagd om de laptop thuis te laten. Het is volgens de docent een experiment dat voortkomt uit de inhoud van de cursus. De colleges gaan over de vraag hoe mensen leren en de iPad-school staat daarin centraal als casus.

Eerder deden docenten in Groningen ook al het verzoek om mobiele apparaten thuis te laten, net als sommige docenten in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl