Brigitte Macron verwelkomt zangers en liefdadigheidsambassadeur Rihanna in het Élysée
NOS NieuwsAangepast

Geen betaalde functie voor Brigitte Macron

President Macron ziet ervan af om voor zijn vrouw Brigitte een formele, betaalde functie in het leven te roepen. Meer dan 300.000 Fransen ondertekenden een petitie die zich tegen dat voornemen uitsprak.

Ze waren er vooral op tegen dat Brigitte Macron salaris zou ontvangen voor haar werk. De president trok daarop zijn plan in, om zijn algemene beleid dat gericht is op verandering en modernisering niet in gevaar te brengen.

Macron heeft een document openbaar gemaakt. Daarin staat dat zijn vrouw namens de staat bepaalde taken zal uitvoeren, maar daar geen salaris voor krijgt. Ook wordt er geen begroting gemaakt voor haar werkzaamheden en krijgt ze geen apart kantoor.

Franse politici hebben de gewoonte om familieleden en vrienden aan betaalde banen helpen. In sommige gevallen worden die niet eens uitgeoefend. In de verkiezingscampagne leidde dat tot affaires rond onder meer oud-premier Fillon.

First Lady

Anders dan de First Lady in de Verenigde Staten heeft de echtgenote van de Franse president geen formele rol. In de praktijk houden de Franse presidentsvrouwen zich vooral bezig met liefdadigheid, waarvoor functionarissen worden vrijgemaakt.

President Macron wilde duidelijkheid scheppen in het takenpakket van zijn vrouw, maar nu blijft alles in feite bij het oude.

Brigitte Macron gaf onlangs een interview aan het blad Elle, waarin ze zei dat ze het liefst heeft dat de mensen gewoon Brigitte tegen haar blijven zeggen. Ook zei ze dat ze geen waarde hecht aan de status van First Lady. "Als dat gezegd wordt, kijk ik om me heen, en vraag ik: wie bedoel je?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl