Brigitte Macron en haar man Emmanuel Macron
NOS NieuwsAangepast

Groeiend aantal Fransen tekent petitie tegen 'first lady' Macron

In Frankrijk is discussie ontstaan over het plan van president Emmanuel Macron om een officiële rol te creëren voor zijn vrouw Brigitte. Een petitie tegen het voorstel is in ongeveer twee weken ruim 270.000 keer ondertekend.

Tijdens zijn campagne zei Macron al dat hij de taken en verantwoordelijkheden van zijn echtgenote op papier wilde vastleggen. Hij zegt dat het voor het Franse volk dan duidelijk is wat de rechten en plichten zijn van zijn vrouw Brigitte.

De vrouw van de president heeft in Frankrijk geen officiële rol, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de first lady in de Verenigde Staten. Het is wel gebruikelijk dat zij zich inzet voor goede doelen en laat zien op publieke evenementen.

Belastinggeld

Brigitte Macron (64) werkt momenteel in een eigen kantoor op het Élysée-paleis. Haar personeel bestaat uit twee adviseurs, twee secretarissen en enkele beveiligers. Als haar rol formeel wordt vastgelegd, zou zij ook een budget tot haar beschikking krijgen.

Dat is tegen het zere been van veel Fransen, die het onzin vinden dat de presidentsvrouw mag werken met belastinggeld. Hoewel de woordvoerder van het Élysée benadrukte dat Brigitte Macron zelf niets betaald krijgt, neemt de steun voor de petitie snel toe.

Een petitie vóór het plan is tot dusver nog maar 8000 keer ondertekend. De verwachting is dat president Macron de komende dagen duidelijkheid verschaft over de rol van zijn vrouw.

President Macron en zijn première dame Brigitte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl