Jason Kessler in Charlottesville
NOS NieuwsAangepast

Bedreigde organisator extreem-rechts protest: ik sta voor witte Amerikanen

De Amerikaan Jason Kessler vreest voor zijn veiligheid. Hij was het die vorig weekend de Unite the Right-betoging in Charlottesville organiseerde, die uitmondde in ongeregeldheden. De extreem-rechtse activist is een witte nationalist uit Charlottesville. Hij is relatief nog maar kort actief in Amerikaanse extreem-rechtse kringen.

Hij wordt bedreigd met de dood, vertelt hij in een hotelkamer ergens in Virginia aan correspondent Wouter Zwart. "We weten waar je woont", zeggen ze dan. "We weten waar je je hond uitlaat. We staan op je te wachten."

Exact een week na de gewelddadigheden vertelt hij in het gesprek met Wouter Zwart zonder schaamte zijn kant van het verhaal over Charlottesville en geeft hij zijn ultrarechtse visie op de Amerikaanse samenleving.

Nationalist Jason Kessler over Charlottesville

De bijeenkomst in Charlottesville liep uit de hand toen neonazi's en antifascisten op de vuist gingen. Op zaterdag kwam een tegendemonstrante om het leven bij een terroristische aanslag: tientallen mensen raakten gewond nadat een extreem-rechtse demonstrant met zijn auto op een menigte was ingereden.

Verdrukking

Die demonstratie in Charlottesville was door Kessler georganiseerd om te protesteren tegen de plannen om een omstreden standbeeld van generaal Lee uit de Amerikaanse Burgeroorlog weg te halen. Lee was de opperbevelhebber van de Zuidelijke troepen en een fervent voorstander van slavernij. Kessler wilde naar eigen zeggen een "pro-witte demonstratie", om aan te tonen dat witte Amerikanen in de verdrukking komen.

Ondanks zijn betrokkenheid bij de beweging voor witte suprematie ontkent Kessler in het gesprek dat hij een racist of neo-nazi is. Maar hij maakt er geen geheim van dat hij er antisemitische denkbeelden op nahoudt.

Nationalist Jason Kessler vindt zichzelf geen neo-nazi

En hij ziet zichzelf als een strijder voor het vrije woord. "Ik wilde alleen gebruikmaken van mijn grondrechten. Ik heb nooit gedreigd met geweld. We hebben vrijheid van meningsuiting in dit land. Of mensen nou beledigd zijn of niet, het blijft ons grondrecht. Ik vertegenwoordig witte Amerikanen. Dat betekent niet dat ik iets tegen andere rassen heb."

Nationalist Kessler wil staan voor wit Amerika

Extreem-rechts was niet de dader in Charlottesville, maar juist het slachtoffer, vindt Kessler. Hij voelt zich daarin gesterkt door president Trump, die zei dat het geweld "van beide kanten kwam". Ook hijzelf werd bedreigd door tegendemonstranten toen hij een persconferentie wilde geven en moest onder politiebescherming de wijk nemen. De politie en burgemeester hebben het expres uit de hand laten lopen om zijn mensen een lesje te leren, zegt hij.

"Dat is een vreselijke tragedie", zegt Kessler over de aanslag in Charlottesville waarbij een dode viel en vele mensen gewond raakten. Tegelijkertijd noemde hij het slachtoffer Heather Heyer op Twitter een "dikke smerige communist". Door die tweet heeft een belangrijke leider van extreem-rechts, Richard Spencer, afstand genomen van Kessler.

Nationalist Kessler over de aanslag in Charlottesville

De westerse waarden staan onder druk, betoogt Kessler. Hij vindt zelfs dat er momenteel een 'genocide' plaatsvindt in de VS en Europa. Door de instroom van (illegale) immigranten worden blanken volgens hem weggedrukt, zegt hij in het gesprek met de NOS.

"Witte mensen zijn de enige op deze planeet die multiculturalisme krijgen opgelegd. Dat komt neer op etnische zuiveringen. In 2050 zullen witten een minderheid zijn in zowel de VS als in Europa."

Die veranderingen in de Amerikaanse samenleving boezemen Kessler angst in.

Nationalist Jason Kessler over de stemming in de VS

De samenleving verandert inderdaad. Er zijn demografen die voorspellen dat in de tweede helft van deze eeuw zwarten, latino's, Aziaten en andere minderheidsgroepen in de VS de meerderheid zijn. Witte Amerikanen zijn dan nog wel verreweg de grootste minderheid. Kessler is dan ook niet van plan om te stoppen met actievoeren.

"Wij moeten het recht hebben om te bestaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl