President Erdogan bekritiseert Sigmar Gabriel tijdens een toespraak in Denizli
NOS NieuwsAangepast

Erdogan leest Duitse vicekanselier de les: hoe oud bent u eigenlijk?

De Turkse president Erdogan heeft de Duitse vicekanselier Gabriel in een harde persoonlijke aanval gewaarschuwd niet langer kritiek te hebben op Turkije. "Wie denkt u dat u bent, dat u zó de Turkse president aanspreekt?" vroeg Erdogan retorisch aan Gabriel in een door de Turkse tv uitgezonden toespraak. "Ken uw grenzen", voegde de president eraan toe.

Gabriel reageerde gisteren kritisch op een 'stemadvies' van Erdogan aan Turken in Duitsland. Die Turkse kiezers moeten van Erdogan niet op de CDU, de SPD of Die Grünen stemmen bij de verkiezingen van volgende maand, omdat die partijen "vijanden van Turkije" zouden zijn. Gabriel (SPD), tevens minister van Buitenlandse Zaken, reageerde boos op deze "nooit eerder vertoonde inmenging in de soevereiniteit van Duitsland".

Erdogan las Gabriel vandaag uitgebreid de les: "Hoe lang zit u eigenlijk in de politiek? Hoe oud bent u?" Vervolgens herhaalde Erdogan zijn stemadvies nog eens en noemde hij Gabriel een "ramp".

Merkel

Ook bondskanselier Merkel kreeg een veeg uit de pan. Erdogan zei dat hij "die dame die de leiding heeft over Duitsland" een lijst had gegeven met 4500 namen van "terroristen" die door Turkije worden gezocht.

Die lijst is afgewezen, zei Erdogan, maar Merkel had wel van hem geëist om Duitsers in Turkse gevangenschap vrij te laten. "Het spijt me, maar net zoals zij een rechterlijke macht hebben, hebben wij die ook."

De relatie tussen Turkije en Duitsland is verslechterd door de Duitse kritiek op het beleid van Erdogan en het besluit van Berlijn om asiel te verlenen aan Turkse militairen die vervolging vrezen in hun eigen land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl