Spermapotje in een donorcentrum ANP

Twee mannen hebben tegen de regels in sperma gedoneerd bij meerdere klinieken. Eén van hen doneerde bij ten minste elf verschillende zwangerschapsklinieken en verwekte daardoor 102 kinderen. Een donor mag in Nederland maximaal 25 kinderen verwekken. Bij de andere man zou het gaan om twee zwangerschappen bij twee klinieken.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, de NVOG, roept klinieken op om direct te stoppen met het gebruik van sperma van twee donoren. De twee mannen zouden bewust hebben verzwegen dat ze bij meerdere klinieken sperma doneerden. In de algemene voorwaarden van de meeste spermabanken staat dat je maar op een plek mag doneren. Donoren tekenen daartoe een contract en deze twee mannen hebben dat dus verbroken. Dat bevestigt de NVOG naar aanleiding van RTL Nieuws.

Aanbieden

Ook zouden de mannen zich buiten de klinieken om hebben aangeboden als spermadonor. Hoe vaak dat is gebeurd is niet duidelijk. De NVOG kwam de twee mannen op het spoor na een tip van een groep bewust alleenstaande moeders. De vereniging heeft de gegevens overgedragen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de zaak wordt nu onderzocht.

Registratie

Op dit moment is het voor klinieken niet mogelijk om elkaars gegevens over sperma- en eiceldonoren in te zien, maar de wet wordt op dat punt binnenkort aangepast. Daarmee zouden gevallen als deze in de toekomst voorkomen kunnen worden.

STER reclame