ANP XTRA

Melk en boter zijn in een jaar tijd veel duurder geworden. Voor boter en verse volle melk betaalde je in juli zo'n 35 procent meer dan een jaar eerder. Verse halfvolle en magere melk werden zo'n 27 procent duurder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kaas, kwark, yoghurt en houdbare melk werden ook duurder. Maar bij deze zuivelproducten bleven de prijsstijgingen beperkt tot minder dan 10 procent.

Boter is 'hot'

De prijsstijgingen hebben onder meer te maken met de internationaal gestegen vraag naar boter. Margarine is de laatste jaren minder populair geworden en boter maakt een 'comeback'. De prijs die producenten krijgen is in een jaar tijd bijna verdubbeld, van 3,30 euro per kilo boter naar zo'n 6,40 euro.

Het Voedingscentrum adviseert overigens nog altijd margarine of halvarine te gebruiken in plaats van boter, omdat boter meer verzadigd vet bevat.

CBS

Vlees en vis

Van al onze bestedingen aan voedsel gaat zo'n 14 procent naar zuivelproducten. Ook andere voedselsoorten werden duurder. Vlees steeg ruim 5 procent in prijs, vis ruim 10 procent. De prijzen van brood en andere graanproducten namen bijna 3 procent toe en die van groenten en fruit bijna 2 procent.

De gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten, oftewel de inflatie, was in juli 1,3 procent op jaarbasis.

STER reclame