ANP
NOS Nieuws Economie

'Boter heeft wind in de rug'

De vraag naar margarine loopt al jaren terug, maar de vraag naar roomboter begint juist langzaam te groeien. "Boter heeft de wind in de rug doordat er een beweging is naar eenvoudige producten zonder toevoegingen", zegt Onno Boersma, directeur van GemZu, de brancheorganisatie voor de Nederlandse zuivelhandel. 

Voedingsgigant Unilever maakte vandaag bekend zijn margarinetak te willen verkopen

Margarine had wat gezondheid betreft jarenlang een streepje voor op boter, maar vanuit Amerika en andere landen waait de boodschap over dat pure roomboter - met mate - goed is.

"De toenemende populariteit van boter is een gevolg van een nieuwe gezondheidsvlaag", zegt Boersma. In margarine zitten plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie of palmolie. Boter is gemaakt van dierlijk vet uit koemelk. 

Verzadigd vet

Volgens emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan is het bewezen dat margarine wel degelijk een gezondere keus is dan boter. "Roomboter verhoogt de kans op een hartinfarct en bevat in tegenstelling tot margarine weinig vitamine D", zegt hij. Ook het Voedingscentrum adviseert roomboter te vervangen door margarine. In roomboter zit namelijk veel verzadigd vet. 

Tussen 1980 en 2002 halveerde het gebruik van margarine per persoon per jaar van 12,6 kilo naar 6,2 kilo, en dat blijft nog steeds dalen. "Geen margarine, dat is al langer aan de gang", zegt Katan. "Twintig jaar geleden werd bekend dat vet niet goed is, toen werd het advies om beleg meteen op je boterham te smeren of leggen."

Dat advies is doorgedrongen tot de Nederlandse samenleving. Broodjeszaak en cateraar Smeer 'M uit Tilburg smeert op geen van hun broodjes boter of margarine. "Een enkele keer vraagt een klant of er boter op het broodje kan, maar meestal vragen klanten juist naar een broodje zonder boter", zegt eigenaar Martine van Leeuwen. 

STER reclame