NOS Nieuws

Winkeliers boos over stijgende parkeertarieven

Detailhandel Nederland roept gemeenten opnieuw op om de parkeertarieven te verlagen. Volgens de winkeliersvereniging zullen lagere tarieven het aantal bezoekers aan winkels in stadscentra doen groeien.

Detailhandel Nederland onderzocht de tarieven voor parkeren op straat in 36 grote steden. Tussen 2012 en 2017 stegen de tarieven gemiddeld met 13 procent; van 2,31 euro naar 2,61 euro per uur.

Daarmee stegen de tarieven ongeveer twee keer zo snel als de algemene inflatie, want die bedroeg een ruime 6 procent tussen 2012 en 2017.

Amsterdam het duurst

De duurste plek om te parkeren is hartje Amsterdam, daar betaal je 5 euro per uur. Andere dure steden zijn Utrecht (4,63 euro), Haarlem (4,20 euro) en Rotterdam (4,00 euro).

Assen grootste stijger

De grootste stijger is Assen, daar werd parkeren in vijf jaar tijd 60 procent duurder. Daarna volgen Haarlem (53 procent), Zaanstad (34 procent) en Rotterdam (33 procent). "Assen kent een torenhoge winkelleegstand", zegt Dolf Kloosterziel van Detailhandel Nederland. "Het is dan ook schandalig dat juist deze gemeente besloot de parkeertarieven ongenadig te verhogen."

De gemeente Assen zegt parkeren op straat duurder te hebben gemaakt om auto's van de straat te weren. "We hebben parkeren in garages juist aantrekkelijker gemaakt, door het maximumdagtarief van 12 naar 6 euro te verlagen." Parkeren op straat kost nu 2,40 euro per uur in Assen en daarmee is de gemeente nog altijd goedkoper dan 24 van de 36 onderzochte steden. Het uurtarief in garages is daar 2,14 euro.

Hoge parkeertarieven zijn de winkeliers al jaren een doorn in het oog. Maar volgens onderzoekers is het niet zo dat lager parkeergeld automatisch leidt tot meer klanten in winkels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl