ANP
NOS Nieuws

Detailhandel wil af van parkeergeld in steden, maar helpt dat wel?

De winkeliers willen af van de hoge parkeertarieven in de stadscentra. Detailhandel Nederland heeft een brandbrief naar gemeenten gestuurd, waarin gevraagd wordt om het parkeergeld af te schaffen of fors te verlagen.

Voorzitter Guido van Woerkom zegt dat gemeenten in actie moeten komen om hun centrum te redden. "Nu kan het nog; volgend jaar is het misschien te laat. Er vallen veel winkels weg. Niet alleen de grote ketens, maar ook in het midden-en kleinbedrijf vallen veel winkels om. Dat zorgt voor gaten en dus voor minder aantrekkelijke binnensteden. Dat willen we voorkomen."

Volgens Van Woerkom is het niet de enige reden, maar houdt het parkeertarief wel veel mensen weg uit de stad. "We hebben veel mensen gesproken die zeggen: als ik via internet iets koop, heb ik thuis gratis mijn pakketje. Waarom zou ik naar de stad gaan om daar drie euro per uur te betalen?"

Het helpt niet om parkeergeld in het centrum af te schaffen. Parkeren speelt geen enkele rol.

Onderzoeker Vervoerseconomie Giuliano Mingardo

Klopt niet

Maar er is ook kritiek op de plannen van Van Woerkom. Volgens onderzoeker Giuliano Mingardo van de Erasmus Universiteit klopt het niet dat minder parkeergeld zorgt voor meer consumenten. "Er is veel wetenschappelijk bewijs dat stelt dat het niet helpt om parkeergeld in het centrum af te schaffen. "

Volgens Mingardo is de belangrijkste reden voor mensen om naar een winkelgebied te gaan dat het aantrekkelijk is. "Dat speelt een grotere rol dan bereikbaarheid. Parkeren speelt geen enkele rol. Er is geen relatie tussen omzet en gratis parkeren. Beschikbaarheid van parkeerplaatsen maakt natuurlijk wel uit."

Melkkoe

In zijn pleidooi voor gratis parkeren maakt Van Woerkom een vergelijking tussen Zoetermeer en Lelystad. "In Zoetermeer kun je de eerste drie uur gratis parkeren, in Lelystad een half uur. En we zien het verschil in functioneren van die winkelcentra, ten faveure van Zoetermeer. De gemeenten die denken dat parkeren een melkkoe is, komen toch langzamerhand van een koude kermis thuis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl