De politie controleert de identiteit van omstanders na de aanslag in Barcelona AFP

Er zijn zover nu bekend drie Nederlanders gewond geraakt bij de aanslag in Barcelona. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze buiten levensgevaar en is er al contact geweest met hun familie. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis.

Het gaat om een echtpaar en een vriendin van hun dochter, zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in Jinek. Hij verwacht dat het aantal Nederlandse slachtoffers niet verder zal oplopen. "Maar ik kan niets uitsluiten", zegt hij. De ambassade onderzoekt of er meer Nederlanders in Spaanse ziekenhuizen liggen.

Een busje reed vanmiddag in Barcelona in op mensen in de drukke straat de Ramblas. Zeker dertien mensen kwamen om het leven, tachtig mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. IS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De ambassade en de honorair consul in Barcelona staan Nederlandse gewonden bij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met hun familie.

Zwarte dag

"Een zwarte dag", zegt premier Rutte. "Afschuwelijke beelden vanaf de Ramblas in Barcelona na een laffe aanslag tegen onschuldige mensen. Een zwarte dag op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen. Onze gedachten zijn bij de vele slachtoffers en gewonden. We volgen de zaak op de voet. En Nederland staat klaar als hulp nodig is."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben eveneens hun medeleven betuigd. "Wij leven mee met hen die zijn getroffen door de aanslag in Barcelona en voelen ons verbonden met allen in Spanje en daarbuiten die zich keren tegen terreur en zich inzetten voor een samenleving zonder angst."

Het Spaanse koningshuis gebruikt sterke bewoordingen. "Het zijn moordenaars, maar wij laten ons niet terroriseren", heeft het koningshuis op Twitter gezet. "Heel Spanje is Barcelona." De tweet is al ruim tienduizend keer geliket en gedeeld.

"De terroristen zullen een verenigd volk niet kapot kunnen maken", zegt de Spaanse premier Rajoy. "Heel Spanje is met de slachtoffers en hun familieleden."

Ook de Amerikaanse president Trump heeft gereageerd. "De VS veroordeelt de terroristische aanslag in Barcelona. We zullen alles doen wat nodig is om te helpen. Wees sterk, we houden van jullie!", schrijft hij op Twitter.

Namens de EU hebben Europese Commissievoorzitter Juncker en EU-president Tusk hun medeleven betuigd aan de slachtoffers en de nabestaanden. "Met diepe zorg en beklemming heb ik kennisgenomen van de terroristische aanval die het hart van Barcelona vanmiddag heeft geraakt. We zullen ons nooit laten intimideren door dergelijke barbaarse daden", zegt Juncker.

"Heel Europa staat zij aan zij met Barcelona", twitterde Tusk.

"We blijven verenigd en vastberaden", zegt de Franse president Macron. Hij toont zich solidair met Barcelona. "We staan aan jullie zijde", schrijft hij in het Spaans op Twitter.

STER reclame