Politie op straat in Barcelona na de aanslag AFP

De Spaanse politie heeft in een vuurgevecht een van de verdachten van de terroristische aanslag in Barcelona doodgeschoten. Dat meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Twee andere verdachten zijn opgepakt.

Even buiten Barcelona reed een witte Volkswagen Golf in op politieagenten die de auto wilden controleren. Drie agenten raakten daarbij gewond.

Daarna volgde een vuurgevecht tussen de bestuurder van de auto en politieagenten, schrijft de krant. De verdachte is daarbij om het leven gekomen.

Broer

De doodgeschoten man is volgens Spaanse media een broer van een van de twee mannen die eerder werden opgepakt in verband met de aanslag, Driss Oukabir. Die zou het busje hebben gehuurd dat is gebruikt bij de aanslag.

De politie heeft een foto vrijgegeven van Driss Oukabir. Het is een Spanjaard van Marokkaanse afkomst die in 1989 geboren is. De man was bekend bij de politie: hij heeft enkele jaren geleden in de gevangenis gezeten, waarom is onduidelijk.

De opgepakte man zou ook een tweede busje hebben gehuurd, dat werd gebruikt als vluchtauto. De politie heeft die wagen teruggevonden in het plaatsje Vic. Dat ligt tussen Barcelona en Ripoll, waar de man is gearresteerd.

Driss Oukabir Spaanse media

Eerdere berichten dat de daders zich hadden verschanst in een restaurant, blijken niet te kloppen. De politie spreekt tegen dat verdachten in het restaurant zijn geweest.

Op de Ramblas in Barcelona reed eind van de middag een busje in op voetgangers. Daarbij zijn zeker dertien doden gevallen. Ook zijn er zeker honderd gewonden.

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Dat is bekendgemaakt door Amaq, een persbureau dat is gelieerd aan IS.

STER reclame