Tomassina Hessel wacht nog steeds op een woning
NOS NieuwsAangepast

Slachtoffers Grenfell-brand voelen zich bedrogen: 'Ik wil een huis!'

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

Negen weken geleden kwamen er zeker tachtig mensen om bij de gruwelijke brand in Grenfell Tower in Londen. Tot nu toe hebben er van de 158 huishoudens pas veertien een nieuw huis toegewezen gekregen.

Tomassina Hessel zit met haar zoontje Jessy van 3 al in haar derde hotel. "Het zijn de langste negen weken van mijn leven", zegt ze. "Het is schokkend om te zien hoe weinig progressie er is geboekt."

'Net zo erg'

De moeder had geluk dat ze op de begane grond woonde, in de rij huizen grenzend aan de toren. Daardoor kon ze eenvoudig wegkomen. Haar huis is dan ook niet uitgebrand - al is het door het afsluiten van gas, water en elektriciteit niet meer bewoonbaar. Maar de hulp die ze sindsdien heeft gekregen, vindt Hessel ver ondermaats.

Elke paar weken hoort ze dat ze nog iets langer in het hotel moet blijven. Uitzicht op wat komen gaat, heeft ze niet. "Of ze houden informatie achter. Of ze weten echt niet wat ze met ons aan moeten. Dat is net zo erg", zegt ze.

'Ik denk niet dat ik voor Kerst een nieuw huis heb'

Het probleem is dat Grenfell Tower in het duurste stadsdeel van Londen staat: Kensington en Chelsea. Daar zijn nauwelijks vergelijkbare sociale huurwoningen te vinden. Het is voor de gemeente moeilijk om in de buurt iets nieuws voor de overlevenden te vinden.

Hessel vindt dat geen excuus. "Er staan grote huizen leeg en er staat ook veel te koop. De overheid heeft genoeg geld om huizen op te kopen voor de overlevenden. Het is niet onze schuld dat deze toren is uitgebrand."

Uitgebrande Grenfell Tower

De gemeente houdt sinds de brand elke twee weken bijeenkomsten in de Notting Hill Methodist Church. Om met overlevenden en nabestaanden te praten en vooral ook om vertrouwen terug te winnen.

De nieuwe leider van de stadsdeelraad, de Conservatief Elizabeth Campbell, zei bij de laatste bijeenkomst dat ze erkent dat het toewijzen van huizen langzaam gaat. Campbell vindt het belangrijk dat het proces vooral eerlijk en transparant verloopt.

Bijeenkomst in de Notting Hill Methodist Church

"Ik heb meerdere bewoners in hotels bezocht en uitgelegd dat we er alles aan doen om ze snel een nieuw huis te bezorgen. De komende weken zal er veel gebeuren", zei Campbell tegen de 200 getroffenen in de zaal. Haast niemand gelooft haar.

Sommige slachtoffers van de brand schilderen Campbell af als leugenaar, een ramp en een bedrieger. "Ik heb tot nu toe alleen psychiatrische hulp aangeboden gekregen. Maar ik wil een huis", zegt iemand die op de zestiende verdieping van de toren woonde. "Elke keer krijgen we dezelfde antwoorden. Maar er gebeurt niks", zegt een ander. "We zijn negen weken verder!"

Campbell verliet de kerk uiteindelijk onder politiebegeleiding, terwijl bewoners haar nog voor van alles uitmaken. De bewoners van Grenfell Tower voelden zich altijd al achtergesteld door de overheid, maar de brand heeft die kloof alleen nog maar groter gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl