NOS Nieuws

Politie Kenia valt binnen bij pro-democratieorganisaties

In Kenia hebben politie en fiscale rechercheurs invallen gedaan bij twee pro-democratie-organisaties. De activisten hadden uitgesproken kritiek op de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen in Kenia.

Die werden gewonnen door president Kenyatta, maar diens tegenstanders, aangevoerd door oppositieleider Odinga, weigeren de uitslag te erkennen.

De directeur van AfriCOG verzette zich tegen de politie-inval, omdat het bevel tot huiszoeking niet deugde. Ze heeft het document, waarop de naam AfriCOG ontbreekt, online gezet. Ook stond niet vermeld waarnaar de autoriteiten op zoek waren.

Eerder dreigden de autoriteiten al de organisaties, AfriCOG en KNHRC, te zullen sluiten vanwege problemen met hun registratie en met de belastingdienst. Dat dreigement is vanochtend ingetrokken, heeft de verantwoordelijke minister aan de organisaties laten weten.

Oplopende spanningen

De dreigementen aan het adres van de kritische organisaties zijn veroordeeld door internationale mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch.

De invallen vallen samen met oplopende spanningen in het land. Bij demonstraties na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag zijn tientallen doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl