Drukte in de Kalverstraat in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse economie groeit uitzonderlijk sterk

De Nederlandse economie lijkt de turbo te hebben aangezet. Ten opzichte van het eerste kwartaal was de groei de afgelopen drie maanden 1,5 procent. In de afgelopen twaalf maanden is de economie gegroeid met 3,3 procent. Die kwartaalgroei is uitzonderlijk sterk en is sinds 2000 maar twee keer eerder voorgekomen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het eerste kwartaal was de groei ook al bovengemiddeld, maar de groeicijfers van de twee voorgaande kwartalen heeft het CBS naar boven bijgesteld.

De groei is breed gedragen: meer uitvoer, meer consumptie en meer investeringen. "Op alle terreinen gaat het beter. We exporteren meer en geven meer uit. Er is eigenlijk niks waar we op bezuinigen", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

De Nederlandse economie heeft het lange tijd heel moeilijk gehad, veel meer dan landen om ons heen. Dus je kan dit ook zien als een inhaalslag.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS

"De afgelopen kwartalen zaten we steeds op een groei van een halve procent, of één", aldus Van Mulligen. "Aan de andere kant, de Nederlandse economie heeft het lange tijd heel moeilijk gehad, veel meer dan landen om ons heen. Dus je kan dit ook zien als een inhaalslag en daar hoort dan af en toe een mooie uitschieter bij."

De arbeidsmarkt groeit mee met de economie. Er kwamen 51.000 banen bij, waaronder 1000 voor zzp'ers. Het is de sterkste banengroei sinds 2008. Er zijn vooral vaste banen bijgekomen. Volgens Van Mulligen zie je duidelijk dat bij economisch herstel er eerst vooral tijdelijke banen bijkomen en vervolgens de vaste banen. Nederland telt nu 10,2 miljoen voltijd- en deeltijdbanen.

Export

Ook de export als een van de drie pijlers onder de economie blijft de economie trekken. De handel met het buitenland steeg met 11 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat is de sterkste stijging in 6,5 jaar. Er werden vooral meer chemische producten, machines en apparaten uitgevoerd.

Volgens Van Mulligen is 2017 is goed op weg om voor het eerst in jaren op een groei van 3 procent uit te komen. Ook het Centraal Planbureau (CPB) dat vandaag met de nieuwste ramingen kwam voorziet een groei van 3,3 procent voor dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl