De modderstromen kostten zeker 300 mensen het leven
NOS NieuwsAangepast

Nog zeker 600 vermisten in Sierra Leone; angst voor tyfus en cholera

Er worden nog zeker 600 mensen vermist na de grote modderstromen van gisteren in Sierra Leone. Dat zegt het Rode Kruis, dat zich baseert op cijfers van gisteravond laat.

Zeker 300 mensen kwamen om het leven toen gisteren een helling van een heuvel bij de hoofdstad Freetown ging schuiven door aanhoudende regenval. Daardoor ontstonden grote modderstromen.

'We hebben nog geen enkele overlevende gevonden'

Het Rode Kruis zoekt in het gebied naar overlevenden en staat getroffen families bij, zegt woordvoerder Iris van Deinse in het NOS Radio 1 Journaal. "De prioriteit ligt nu bij het zoeken naar overlevenden en het vervoeren van mensen naar ziekenhuizen. Daarnaast hebben we speciale vrijwilligers die de families bijstaan die mensen missen."

De zoektocht is nog in volle gang, zegt Van Deinse. "Ook de hulpverleners lagen natuurlijk te slapen toen de ramp zich vroeg in de ochtend voltrok. Die zijn in eerste instantie met blote handen in de modder gaan graven."

De ontstane ravage brengt ook weer nieuwe gevaren met zich mee. "Doordat de sanitaire voorzieningen getroffen zijn, is er een grote kans op uitbraken van infectieziekten als tyfus, cholera en diarree."

De mensen hebben alleen nog wat ze aanhadden toen ze lagen te slapen.

Correspondent Koert Lindijer

Door de modderstroom zijn naar schatting zo'n drieduizend mensen hun huis kwijtgeraakt, zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer. "De ravage is totaal, hele groepen huizen zijn verdwenen. Mensen moesten rennen voor hun leven. Ze hebben niets meer, alleen dat wat ze aanhadden toen ze lagen te slapen."

Het vaststellen van het aantal ontheemden is niet eenvoudig, zegt Lindijer. "Op de heuvels rond de hoofdstad is veel illegale bouw. Sierra Leone is een van de armste landen ter wereld en juist aan de randen van de stad, waar deze ramp zich voltrok, wonen de allerarmsten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl