'Bezoek Kluivert aan Mugabe kan, maar niet meedoen aan een pr-show'
Patrick Kluivert en Edgar Davids hebben zich laten gebruiken voor de pr van een dictatuur. Dat zegt Amnesty International naar aanleiding van een bezoek van het tweetal aan de Zimbabwaanse president Mugabe. "Zij legitimeren het regime van Mugabe", zegt woordvoerder Emile Affolter.
De oud-voetballers waren eergisteren op een politieke bijeenkomst, waar ook Mugabe aanwezig was. Kluivert en Davids helpen bij het organiseren van een benefietwedstrijd met oud-spelers van FC Barcelona in Zimbabwe. De twee staan met de 93-jarige dictator op de foto.
Geschoffeerd
Het bezoek kwam ze op felle kritiek van de oppositie te staan. "De oppositie doet er alles aan om de mensenrechtensituatie te verbeteren", zegt Affolter. "Die voelt zich geschoffeerd. Het is een klap in het gezicht van mensen die de situatie willen verbeteren."
De oppositie voert al jaren strijd tegen Mugabe, die het land regeert als een dictator. De president is al sinds 1980 aan de macht. Onder zijn bewind verslechterde de economie dramatisch, nam de corruptie toe en werden politieke tegenstanders vastgezet of aan de kant geschoven.
'Show'
Kluivert laat aan het AD weten dat hij zich bewust is van Mugabes slechte reputatie. "En dat heeft hij tijdens zijn bezoek ook uitgesproken", zegt woordvoerder Marc van Toren tegen de krant. "Maar hij was uitgenodigd door de minister van Sport. Hij besefte dat het bezoek tot ophef kon leiden, maar vond niet dat hij om die reden de uitnodiging moest afslaan."
Volgens Amnesty kunnen beroemde voetballers een grote positieve invloed hebben, als ze bijvoorbeeld tijdens hun bezoek mensenrechtenschendingen aankaarten. Maar daar is in dit geval vooralsnog geen sprake van, zegt Affolter. "We weten niet wat er is gezegd. Je kan als sporter gaan, maar je moet niet meedoen aan een pr-show."
Jaren van onderdrukking
Onder leiding van Mugabe werden onder meer witte boeren verjaagd uit hun boerderijen. Bij deze acties zouden tientallen mensen zijn gedood, veel anderen werden gemarteld en geïntimideerd.
De leegloop van het platteland betekende een grote slag voor de economie van Zimbabwe, dat bekendstond als "de graanschuur van Afrika". Het land werd afhankelijk van noodhulp en de inflatie nam een vlucht: in 2008 waren er biljetten in omloop met een waarde van 100 biljoen dollar.
Ondanks de aanhoudende economische malaise is Mugabe niet van plan het presidentschap op te geven. Ook niet nu zijn gezondheid zichtbaar verslechtert en de roep om zijn aftreden toeneemt. Volgend jaar zijn er opnieuw verkiezingen en het hoogbejaarde staatshoofd heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld.