Oud-voetballers Patrick Kluivert en Edgar Davids zijn in Zimbabwe bij een politieke bijeenkomst geweest, waar ook de omstreden president Mugabe aanwezig was. Op een foto staan de Nederlanders samen met de 93-jarige op een podium, wat hun felle kritiek heeft opgeleverd van de Zimbabwaanse oppositiepartij MDC.

Het ging om een jongerenbijeenkomst van de regerende ZANU-PF-partij in Gwanda, die gisteren werd gehouden. Lokale media spreken van een "verrassingsbezoek".

Het reisje van Kluivert en Davids zou zijn begeleid door een Spanjaard, Rayco Garcia. Volgens hem helpen de Nederlanders bij het organiseren van een benefietwedstrijd met oud-spelers van FC Barcelona in Zimbabwe. Het zou de bedoeling zijn die in november samen te brengen tegen een team van voetballers uit Zimbabwe. Garcia wil er de jeugd mee helpen en het voetbal in het land.

'Ze moeten zich schamen'

Er zijn verschillende foto's van Kluivert en Davids in Zimbabwe. Behalve de foto met Mugabe is er een foto waarop Kluivert een FC Barcelona-shirt overhandigt met de naam van Mugabe op de rug.

Een woordvoerder van oppositiepartij MDC zegt tegen AFP: "Ze moeten zich schamen. Het lijkt erop dat ze een despotische tiran steunen. Ik juichte vroeger voor deze sterren. Veel mensen zijn beledigd."

'Zimbabwe is geweldig'

Kluivert wordt ook geciteerd in The Herald, een Zimbabwaanse krant die staatseigendom is en geldt als spreekbuis van de regering. "Zimbabwe is een geweldig land. Ik denk dat het goed geleid wordt, maar het heeft wel een slechte reputatie in Europa."

Correspondent Elles van Gelder benadrukt dat The Herald uitsluitend positief commentaar van de Nederlanders zou afdrukken. "En omdat de krant niet onafhankelijk is, kunnen we niet aannemen dat Kluivert dit zo heeft gezegd, we hebben het niet kunnen verifiëren."

Kluivert en Davids inspecteerden in Harare het stadion waar de wedstrijd moet worden gehouden. Daar was ook de minister van Sport bij aanwezig.

Mugabe is sinds 1980 aan de macht in Zimbabwe. Hij leidt het land al jaren op repressieve wijze. "Er is oppositie maar die is zwak en heeft geregeld te maken gehad met geweld door de regering, bedoeld om ze de mond te snoeren", zegt Van Gelder. "Verkiezingsfraude is er aan de orde van de dag. Verder is de economie ingestort en is het land internationaal geïsoleerd."

STER reclame