In Frankfurt voeren demonstranten actie tegen de spionage-activiteiten van Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten
NOS Nieuws

Affaire rond Zwitserse spionage in Duitsland breidt zich uit

In Duitsland breidt de affaire rond de Zwitserse spion Daniel M. zich uit. Inmiddels heeft de Duitse justitie drie medewerkers van de Zwitserse inlichtingendienst NDB op het oog, die zich ook schuldig zouden maken aan spionage. Dat melden de Süddeutsche Zeitung en de Zwitserse krant Tages-Anzeiger. De NDB'ers zijn nog niet opgepakt, maar dat kan wel gebeuren als ze in Duitsland of een Schengenland komen.

In Duitsland riskeren Daniel M. en de drie andere Zwitsers maximaal vijf jaar gevangenisstraf. De 54-jarige M. zou als freelancer voor de NDB hebben gewerkt. Hij liep in april tegen de lamp en zit sindsdien in een Duitse cel. Volgens de Duitse justitie werkte hij sinds 2012 voor de Zwitserse inlichtingendienst en heeft hij Duitse belastingonderzoekers bespioneerd. De andere NDB'ers zouden contact met M. hebben onderhouden.

Duitse belastingontduikers

De Duitse belastingdienst heeft in het verleden cd-roms gekocht van klokkenluiders van Zwitserse banken, met daarop gegevens van Duitsers die belasting ontduiken. Zwitserland verwijt Duitsland dat het mensen betaalt om gegevens te stelen van Zwitserse banken.

De uitbreiding van het Duitse onderzoek is opmerkelijk, omdat Duitsland en Zwitserland juist in januari van dit jaar een document hebben ondertekend waarin ze beloven geen geheim agenten meer op pad te sturen om elkaar te bespioneren.

Zwitserse parlementariërs hebben al hun bezorgdheid uitgesproken over de zaak. Ze vrezen dat de samenwerking tussen de inlichtingendiensten hieronder lijdt en dat is in tijden van dreigend terrorisme gevaarlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl