NOS Nieuws

Zwitsers en Duitsers bespioneren elkaar niet meer

Zwitserland en Duitsland hebben afgesproken dat ze over en weer geen geheim agenten meer op pad sturen om in het buurland informatie te verzamelen. De twee hebben daarover begin dit jaar een officieel memorandum van overeenstemming gesloten, schrijven Duitse en Zwitserse kranten.

Bronnen bij de Zwitserse regering bevestigen het bestaan van het document. De afspraken gaan nog verder: de landen gaan elkaar informeren als geheim agenten op zoek gaan naar informatie over een derde land of over grensoverschrijdende criminaliteit.

Een paar jaar geleden noemde de Zwitserse minister van Defensie zo'n overeenkomst nog vrijwel ondenkbaar. Hij wees onder meer op het Zwitserse bankgeheim dat toen nog van kracht was. Sindsdien is er veel veranderd en wordt ook veel informatie over bankrekeningen uitgewisseld.

Afluisterpost

Tot een paar jaar geleden werd er nog geregeld over en weer gespioneerd. Zo werd in 2014 duidelijk dat een Duitse afluisterpost in Frankfurt am Main ook internetverkeer in Zwitserland 'aftapte'. En een jaar later liep een Zwitserse spion tegen de lamp die informatie van de Duitse FIOD probeerde los te peuteren.

De betreffende Zwitserse geheim agent wacht in een Duitse cel op zijn proces. Aan het nieuwe anti-spionage-pact heeft hij niets: daarin staat geen woord over vrijwaring van strafvervolging in oude zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl