Vrijgelaten geestelijke vanuit Noord-Korea aangekomen in Canada

Reuters

De in Noord-Korea vrijgelaten Canadese protestantse predikant Hyeon Soo Lim is aangekomen in Toronto. Volgens zijn zoon rust hij uit en maakt het goed. Hij verheugt zich erop weer aanwezig te zijn bij de diensten van zijn kerkgenootschap.

James Lim bedankte namens zijn vader ook de Canadese regering voor de vrijlating. Die stuurde een speciale gezant naar Pyongyang om Lim vrij te krijgen.

'Het is pure vreugde'

De 62-jarige Hyeon Soo Limwas werd ruim twee jaar geleden wegens 'activiteiten tegen de staat' veroordeeld tot levenslange opsluiting in een strafkamp. Hij is volgens Noord-Koreaanse media vrijgelaten op medische gronden.

Lim werkte voor de Koreaanse Presbyteriaanse kerk. Volgens zijn familie was hij in de afgelopen 20 jaar al meer dan honderd keer in Noord-Korea geweest, waar de kerk onder andere een weeshuis en een verzorgingshuis heeft geopend.

De gezondheid van Hyeon Soo Lim ging tijdens zijn gevangenschap snel achteruit, In brieven naar huis schreef Lim dat hij pijn in zijn buik had en last van een hoge bloeddruk.

Vast

Twee maanden geleden liet Noord-Korea de Amerikaan Otto Warmbier vrij. Die was in een strafkamp in coma geraakt. Hij overleed kort na zijn aankomst in de VS.

In Noord-Korea zitten nog zeker drie Amerikanen en zes Zuid-Koreanen vast in strafkampen.