AFP

Artsen zonder Grenzen vaart met het schip Prudence voorlopig niet meer voor de kust van Libië om migranten te redden. AzG zegt daartoe te hebben besloten omdat de Libische kustwacht vijandig zou staan tegenover humanitaire organisaties die voor de kust van Libië varen.

AzG zegt dat de Libische autoriteiten hun eigen reddingszone voor de kust willen instellen, die doorloopt tot in de internationale wateren. Libië zou de aanwezigheid van buitenlandse schepen willen tegengaan.

Gedragscode

De Libische houding baart Artsen zonder Grenzen zorgen, onder meer omdat die het lot van de migranten nog ongewisser maakt. Volgens getuigen mishandelt de Libische kustwacht vaak bootmigranten. Bovendien worden de migranten tegen hun zin teruggebracht naar Libië.

De organisatie is ook bezorgd over de samenwerking van de Italiaanse en Libische kustwacht. Italië vindt dat hulporganisaties de illegale immigratie stimuleren en een soort taxi-service bieden van Libië naar Italië.

Onlangs werd een schip van de organisatie Jugend Rettet in Sicilië aan de ketting gelegd omdat het zou hebben samengewerkt met Libische mensensmokkelaars om migranten op te halen. Italië eiste van alle organisaties dat ze een gedragscode zouden ondertekenen om dit soort praktijken tegen te gaan. Jugend Rettet en Artsen zonder Grenzen hebben dat geweigerd.

STER reclame