Toeristen turen over de Straat van Gibraltar

Vluchtelingen proberen met speelgoedbootjes naar Spanje te komen

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Spanje

Het aantal migranten dat via Italië Europa probeert te bereiken is deze maand opvallend gedaald, maar in Spanje komen er juist meer. De groepen Afrikanen bestormen de grens rond de enclave Ceuta of proberen met boten aan de overkant te komen.

Pepe Maraver, commandant van de kustwacht wijst naar de overkant van het water. Ook al is het wat nevelig, de noordkust van Marokko is duidelijk te zien. Links zie je Ceuta goed liggen, verder naar rechts doemt Tanger op. De afstand naar Afrika is minder dan van Amsterdam naar Haarlem. Op de kortste stukken is het nog geen vijftien kilometer.

Het zijn drukke dagen. Ook Maraver merkt dat de stroom van immigranten vanuit Marokko toeneemt. "De druk vanuit een aantal Afrikaanse landen is groter geworden. Meer mensen trekken daar weg en hopen zich vervolgens op langs de noordkust van Marokko. Hun enige doel is in Europa te komen."

In een opblaasboot richting Europa

"We treffen op volle zee steeds vaker migranten op speelgoedbootjes", vertelt hij. "Die plastic bootjes worden kort voor het vertrek opgeblazen op de stranden van Marokko. Maar ze zijn amper opgewassen tegen de stroming in de Straat van Gibraltar. De zee trekt enorm, maar ook de wind kan enorm razen. Deze Afrikanen halen alleen de overkant, omdat wij ze redden."

Maar wie een stevigere boot heeft, kan het toch redden. Een groep van veertig Afrikanen landde afgelopen week tussen verbaasde badgasten op het strand van Zahara de los Atunes in het uiterste zuiden van Andalusië. Bijna 200 anderen bestormden de grensovergang met Ceuta en haalden zo ook Europa.

Verdubbeling

Over zee en over land kwamen dit jaar ruim twaalfduizend migranten Spanje binnen. Dat is al bijna net zoveel als in heel 2016, toen veertienduizend mensen arriveerden. Lokaal, zoals bij de kustwacht in Tarifa, verdubbelden de aantallen.

Spanje is amper voorbereid als die trend zich doorzet, vreest Rosa Otero van de vluchtelingenorganisatie UNHCR in Madrid. "Ze zullen meer middelen moeten inzetten om mensen op te vangen. Er moet meer geld, maar er moeten ook meer en betere opvangcentra komen."

Tussen de mensen die binnenkomen zitten economische vluchtelingen, maar ook mensen die oorlogen ontvluchten. "Spanje moet in staat zijn die mensen snel te identificeren. Het zijn groepen migranten die beschermd moeten worden. Zoals kinderen."

Drugshandelaren

De drugshandel vanuit Marokko vermengt zich steeds vaker met mensensmokkel, signaleert het Europees grensagentschap Frontex. "Snelle speedboten van de handelaren worden nu ingezet voor migranten. De korte afstand tussen Marokko en de Spaanse zuidkust is daarvoor een verklaring."

De vraag naar het vervoer richting Spanje is zo groot geworden, dat de prijzen zijn verdubbeld. De enkele reis kost nu zo'n duizend euro, berekent Frontex. Voor migranten die echt geld hebben kan het nog sneller: in een aantal gevallen worden jetski's ingezet om mensen razendsnel naar de overkant te vervoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl