Migranten die Spanje zijn binnengekomen na de bestorming
NOS NieuwsAangepast

Bijna 200 migranten bereiken Europa na bestorming Ceuta

De Spaanse en Marokkaanse grenspolitie zijn vanmorgen verrast door een bestorming van een grote groep migranten. In totaal bereikten 186 mensen de Spaanse enclave Ceuta in Noord-Afrika. Vier migranten raakten gewond bij de bestorming en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De grens tussen Ceuta en Marokko is streng beveiligd. Er staan metershoge hekken met prikkeldraad om migranten tegen te houden. De bestorming van vanochtend was bij een grensovergang, waardoor de vluchtelingen niet hoefden te klimmen, maar alleen langs de grenswachten moesten rennen.

De migranten zijn in Spanje opgevangen en worden naar verblijfscentra gebracht door heel Spanje. Daar wordt besloten of ze worden uitgezet of mogen blijven.

Vorige week was er ook al een bestorming van de grens. Toen bereikten ruim 70 migranten Spanje en daarmee ook de Europese Unie.

Vluchtelingen forceren grensovergang met Spaanse Ceuta

Correspondent Rop Zoutberg ziet Noord-Afrikaanse vluchtelingen steeds creatiever worden om Europa te bereiken. "Ze gebruiken laddertjes of maken speciale schoenen om sneller over het hek te komen."

Ook lijkt het bestormen van de grens vaker te gebeuren. "Voor ons Europeanen ziet dat hek eruit als onoverkoombaar. Voor migranten die de woestijn hebben overleefd is het slechts de laatste barrière."

Meer migranten

Het Rode Kruis maakte afgelopen week bekend dat een groeiend aantal migranten Europa via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla probeert te bereiken. In het gehele vorig jaar hadden rond deze tijd ongeveer 3600 migranten geprobeerd Spanje te bereiken, dit jaar zijn het er al 7400.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl