Met nieuwe speelstijl en opgebloeide Vlaar begint AZ aan competitie

Aangepast
John van den Brom Pro Shots

Een wisselvallig seizoen eindigde eind mei in mineur voor AZ. Na de verloren bekerfinale liep de ploeg van John van den Brom ook in de finale van de play-offs Europees voetbal mis. Morgenavond beginnen de Alkmaarders aan het nieuwe seizoen in Eindhoven tegen PSV, zonder nog te denken aan afgelopen jaar.

"Daar kijk ik niet meer op terug", zegt Van den Brom resoluut, "dat heeft ook helemaal geen zin." Ten opzichte van vorig jaar heeft de trainer afgelopen zomer wel de speelstijl van de ploeg omgegooid. "Dat is denk ik een cruciale conclusie geweest, de sleutel ligt daarin op het middenveld."

Met de punt naar achteren

"Vanaf dag één zijn we gaan spelen met de punt naar achteren, in plaats van met de punt naar voren en dat gaat naar volle tevredenheid. De wedstrijden waren van het niveau dat we graag wilden behalen."

Tevreden kijkt Van den Brom terug op de zeven weken durende voorbereiding. "Voor die veranderde speelstijl hebben we Marko Vejinovic gehaald. Joris van Overeem en Guus Til kunnen nu goed voor de goal komen. Joris was topscorer in de voorbereiding, dat zegt wel iets. Maar ik zei gekscherend al dat we pas morgen weten of het echt een goede voorbereiding was."

Marko Veijnovic ANP

Vorig jaar stond verdediger Ron Vlaar enkele maanden aan de kant met een kuitblessure, nu begint hij fit aan het seizoen. Van den Brom: "Ron is helemaal opgebloeid, uit alle data en testen blijkt dat hij superfit is."

'Ron is een voorbeeld voor de jongens'

"Ron is in alles weer een voorbeeld voor de jongens. We spelen helaas niet in Europa, maar dat betekent ook wel dat Ron niet meer elke drie dagen hoeft te spelen en daarmee kwam hij nog weleens in de knel."

Wout Weghorst en Ron Vlaar Pro Shots

'Geschrokken van PSV'

Twee weken geleden was Van den Brom al in Eindhoven, toen als toeschouwer bij PSV-Osijek (0-1) in de voorronde van de Europa League.

"Ik ben best geschrokken van die wedstrijd, ik was ervan overtuigd dat ze het gingen redden. Ze hadden het heel moeilijk tegen een ploeg die compact verdedigde, dat zijn we in Nederland niet zo gewend. Ik denk dat ze door die uitschakeling een enorme druk op de competitie hebben gelegd."

Van den Brom is niet van plan om tegen PSV op dezelfde wijze te spelen als Osijek deed. "Dat kunnen wij ook helemaal niet. Dan moet ik totaal andere dingen gaan doen dan wat ik de afgelopen zeven weken met die jongens heb gedaan. Daar heb ik geen seconde aan gedacht."

STER Reclame