NOS NieuwsAangepast

Londense woontoren ontruimd wegens instortingsgevaar

Vier woontorens in Londen zijn ontruimd nadat bij controles veiligheidsrisico's zijn ontdekt. Bij een gasexplosie zouden de flats van dertien verdiepingen kunnen instorten. Honderden bewoners mogen voorlopig niet terug naar de complexen in de wijk Peckham, in het zuidoosten van Londen.

De woontorens werden gecontroleerd naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower, waarbij in juni zeker tachtig bewoners omkwamen. Het vuur verspreidde zich snel door de brandbare bekleding van het gebouw. Sinds die ramp worden woontorens in heel Groot-Brittannië gecontroleerd op brandveiligheid.

Bij de inspectie van de vier torens van het Ledbury-complex kwam geen brandgevaar aan het licht, maar wel het risico dat de woontoren bij een gasexplosie kunnen instorten. De gevaarlijke situatie zou al tientallen jaren bestaan.

'Bij elk geluid ben ik bang dat de flat instort'

1968

De ontruimde woontorens hebben dezelfde constructie als een gebouw dat in 1968 deels instortte nadat een gasfornuis ontplofte. De verdiepingen stortten een voor een in en vier mensen in het Londense Ronan Point-complex kwamen om het leven. Onderzoek wees uit dat de bouwconstructie niet voldeed. Grote delen van het gebouw waren tijdens de aanleg aan elkaar geschroefd en dat bleek niet stevig genoeg.

Na deze ramp moesten gebouwen met dezelfde constructie worden verstevigd of de gastoevoer moest worden afgesloten. De huidige eigenaar van het complex zegt dat hij ervan uitging dat al decennia geleden de juiste maatregelen zijn genomen.

Elektrisch koken

Het is niet duidelijk hoelang het duurt voordat de bewoners weer terug kunnen. In een brief aan hen schrijft de eigenaar dat het gas voorlopig is afgesloten. In de appartementen komen tijdelijk elektrische fornuizen en bewoners kunnen douchen in een recreatiecentrum in de buurt.

Bewoners reageren geschokt op de ontdekking. "Ik heb jaren in een dodelijke val gewoond. Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen", zegt een van hen tegen The Guardian.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl