Bij de brand in de Grenfell Tower kwamen zeker tachtig mensen om
NOS NieuwsAangepast

Slachtoffer van brand Grenfell Tower: ik zie vlammen onder de deur

Het is een van de meest tragische gebeurtenissen van de afgelopen maanden: de brand in de Grenfell Tower in Londen. Urenlang zaten bewoners vast in de flat en wisten ze niet of ze het zouden overleven. Er werden laatste berichten gestuurd naar familieleden, laatste telefoongesprekken gevoerd met partners en afscheid genomen van buren.

De BBC maakte aan de hand van interviews, video's en telefoongesprekken een reconstructie van de brand in de flat.

Zeshonderd keer werd er naar de politie gebeld die nacht. Honderden keren raadde de politie de bewoners aan om in hun woning te wachten op hulp. De bewoners stonden voor de keuze: wachten of vluchten?

Zij kozen om te vluchten

Niet iedereen luisterde naar die tip van de politie. Sommige bewoners besloten om via de trap naar beneden te rennen. "De rook was zwart en het was zo heet, ik kon niet ademen, maar ik bleef doorgaan", vertelde een van de bewoners. Hij wist de uitgang te bereiken.

"Het was net alsof ik in een grot was. Het was pikkedonker. We moesten een handdoek voor onze neus houden, we konden niet ademen en moesten overgeven", vertelde een ander. Ook hij overleefde de ramp.

Iemand die ook de trap nam, kon geen hand voor ogen zien. "Ik zag alleen het vuur om me heen. Ik kon niet praten, ik kon niet rondkijken, ik kon niet eens mijn vingers zien", vertelde hij. Hij wist toch de uitgang te bereiken.

De 12-jarige Jessica Urbano was tijdens de nacht van de brand alleen thuis. Ze belde haar familie met een telefoon van iemand anders. "Om 01.30 uur belde ik met haar en liep ze de woning uit", vertelde haar vader aan de BBC. "Ze liep naar beneden met een aantal bewoners maar toen viel de telefoon uit."

Het lichaam van Jessica is nooit gevonden.

Zij kozen om te wachten

Farah Hamdan was thuis met haar man, dochters en zes maanden oude baby in haar woning op de 20ste verdieping toen ze de brand opmerkte. Ze belde de politie. Ook zij kreeg de tip om te wachten. Later vonden de hulpdiensten hun lichamen in de woning.

Ook Rania Ibrahim wachtte in haar flat op de hulpdiensten. Om 01.40 uur liet ze met een livestream op Facebook de brand zien. In haar flat schuilde een groep mensen. "Niet de deur open doen, je brengt de rook naar binnen en dan kan je niet ademen", zei een van de mensen op de livestream.

"Maar misschien is iemand buiten?", zei Rania. Vervolgens werd hard op de deur gebonkt. Een buurman rende naar binnen.

Rania hoorde ook nog andere stemmen en besloot op zoek te gaan om ze te redden. Ze overleefde het niet, de rest van de groep in haar woning ook niet.

In een flat verderop lag Rania's buurman. Hij was gewond. Om 02.00 uur belde hij zijn familie om afscheid te nemen. Zijn lichaam werd later beneden naast de flat gevonden.

Op de zeventiende verdieping wachtte rond diezelfde tijd een gezin op de brandweer. De dochter belde haar broer, die niet thuis was. Ze zei: "Vergeef me alsjeblieft als ik ooit iets heb gedaan waardoor ik je overstuur heb gemaakt. Ik denk niet dat we uit dit gebouw kunnen komen."

Het gezin las aan de telefoon voor uit de Koran. Opeens zei de dochter: "We gaan het niet overleven, ik zie de vlammen onder de deur." De lijn werd verbroken.

Nog steeds onduidelijkheid

De brand in de Grenfell Tower begon rond middernacht. Veel bewoners vluchtten hierop het flatgebouw uit, tientallen bleven achter. Sommigen werden gered. Dat gebeurde voor het laatst om 07.00 uur en om 10.00 uur, twee mannen werden toen uit de flat gered. Voor de rest was het te laat.

Waarschijnlijk zijn er 80 mensen omgekomen. 32 lichamen zijn inmiddels geïdentificeerd, de overige lichamen zijn nog niet gevonden of geïdentificeerd. 255 mensen hebben de brand overleefd.

De Metropolitan Police Londen deelde vandaag nieuwe beelden van het onderzoek ín de toren. Op de beelden zijn de trappen en de ingang van het gebouw te zien.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl