Venezolaanse 'dictator' Maduro wil gesprek met Trump
De Venezolaanse president Maduro wil in gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Trump. Maduro - die beledigingen richting 'keizer' Trump niet schuwt - komt met deze wens krap twee weken nadat de Verenigde Staten sancties hebben ingesteld tegen Venezuela vanwege mensenrechtenschendingen en politieke hervormingen die het land dichterbij een dictatuur brengen.
Uitgerekend in een toespraak voor de omstreden grondwetgevende raad, die de Venezolaanse oppositie buitenspel zet en de macht van president Maduro vergroot, kondigt Maduro nu aan dat hij Trump "de hand wil reiken".
Maduro wil Trump ontmoeten tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, volgende maand in New York. "Als je echt zo geïnteresseerd bent in Venezuela: hier ben ik", schampert Maduro. De Amerikaanse regering heeft nog niet op het verzoek gereageerd.
'Dictator'
Het beleid van Maduro ligt zwaar onder vuur in binnen- en buitenland. Maanden van protest, waarbij meer dan honderd tegenstanders van de regering de dood vonden, weerhielden hem er niet van verkiezingen te houden voor een omstreden grondwetgevende raad. Echte keuzevrijheid was er niet. De raad zou er hoe dan ook komen en de Venezolanen konden alleen op Madurogezinde kandidaten stemmen.
Trump sprak achteraf van een nepverkiezing en noemde Maduro een dictator. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de spaartegoeden van Maduro in de Verenigde Staten bevroren. Ook mogen Amerikanen geen handel drijven met de socialistische president van Venezuela.
Toch vallen de sancties milder uit dan verwacht. Van beperkende maatregelen voor de handel in olie is het niet gekomen. Olie is het belangrijkste exportproduct voor Venezuela. Dalende olieprijzen hebben het land in een economische crisis gestort, die ook grote gevolgen heeft voor de politieke situatie.