Venezuela verder geïsoleerd door landen in de regio
Zeventien landen op het Amerikaans continent hebben op een top in Peru een scherpe veroordeling uitgesproken van de ontwikkelingen in Venezuela. Ze spreken van een "breuk met de democratische rechtsorde" en kondigen aan dat ze besluiten van de nieuwe grondwetgevende vergadering niet zullen accepteren.
Die grondwetgevende vergadering verklaarde zich gisteren superieur ten opzichte van alle andere overheidsorganen, inclusief het parlement.
De grondwetgevende vergadering werd vrijdag geïnstalleerd en betekent de facto dat het parlement, waarin de oppositie in de meerderheid is, vleugellam wordt. Een van de eerste besluiten van de grondwetgevende vergadering was het ontslag van procureur-generaal Luisa Ortega Díaz. Militairen omsingelden haar kantoor en ontzegden haar de toegang. Er is al een vervanger aangewezen, maar Ortega legt zich niet neer bij het ontslag.
120 doden
Op de top in de Peruaanse hoofdstad Lima veroordeelden de landen, waaronder Canada, Mexico en Argentinië, het geweld in Venezuela en de schendingen van de mensenrechten. Gastland Peru noemde Venezuela "een dictatuur". Sinds april zijn meer dan 120 doden gevallen bij protesten tegen de socialistische regering van president Maduro.
Afgelopen week schorste het Zuid-Amerikaanse handelsverbond Mercosur Venezuela. Het deed een oproep aan de regering om de democratie te herstellen en politieke gevangenen vrij te laten.
Afgelopen zondag maakten de Venezolaans autoriteiten melding van een opstand op een legerbasis in Valencia. Die zou de kop zijn ingedrukt. In hoeverre Maduro steun geniet binnen het leger is onduidelijk. De afgelopen tijd zouden velen binnen het leger zijn gepromoveerd tot generaal, wat door tegenstanders van het bewind wordt gezien als een poging om steun 'te kopen'.