Geen nummer 1-positie Nadal na nederlaag tegen tiener

Aangepast
Denis Shapovalov neemt het applaus van zijn thuispubliek in ontvangst na zijn zege op Rafael Nadal AFP

Rafael Nadal heeft in de derde ronde van het masterstoernooi in Montreal een verrassende nederlaag geleden. De Spanjaard ging in drie sets onderuit tegen de 18-jarige Canadees Denis Shapovalov: 6-3, 4-6, 6-7 (4).

Nadal had in Canada voor het eerst sinds juli 2014 de nummer één van de wereld kunnen worden. Dan had hij wel de halve finales in Montreal moeten bereiken, maar dat feestje ging niet door.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Shapovalov verrast Nadal in Montreal

De eerste set ging nog soepel naar de Spanjaard, maar Shapovalov, de nummer 143 van de wereldranglijst, vocht zich knap terug in de tweede set. In de tiebreak van de derde set leek alles voor Nadal nog goed te komen bij een 3-0 voorsprong, maar de Canadese tiener kwam terug en boekte de grootste zege uit zijn nog prille carrière.

Shapovalov, die begin dit jaar in opspraak raakte toen hij tijdens een Davis Cup-duel een bal in het gezicht van de umpire sloeg, is met zijn 18 jaar de jongste kwartfinalist in een masterstoernooi ooit. Zijn volgende tegenstander is de Fransman Adrian Mannarino.

"Dit had nooit mogen gebeuren", zei Nadal na zijn nederlaag. "Dit is zonder meer de ergste nederlaag die me dit jaar is overkomen."

Een duidelijke verklaring had hij niet. "Ik speelde vreselijk slecht, hij enorm goed. Desondanks mag ik het gewoon niet laten afweten op zo'n belangrijk moment tegen iemand die veel lager op de wereldranglijst staat dan ik. Het enige dat ik nu kan doen is hem feliciteren. En vervolgens proberen volgende week beter te presteren."

Roger Federer is blij na zijn zege op David Ferrer EPA

Roger Federer wist de kwartfinales in Montreal wel te bereiken, ondanks een slordige start in zijn partij tegen David Ferrer. De 36-jarige Zwitser versloeg de 35-jarige Spanjaard in drie sets: 4-6, 6-4, 6-2.

Ferrer was Federer in de eerste set de baas en maakte daarmee een einde aan een reeks van 32 gewonnen sets op rij van de Zwitser. Federer oogde af en toe gefrustreerd, sloeg geërgerd een bal in de tribunes, maar herstelde zich in de loop van de tweede set en kon zijn zeventiende zege op Ferrer bijschrijven. De Spanjaard won nog nooit van Federer.

Federer treft in de kwartfinales Roberto Bautista Agut. Ook Robin Haase staat in de volgende ronde van het masterstoernooi: de Nederlander stuurde Grigor Dimitrov naar huis.

STER Reclame