Oppositie Kenia: Odinga heeft gewonnen, niet president Kenyatta

Oppositieleider Raila Odinga AFP

De oppositie in Kenia zegt dat gegevens van de kiescommissie uitwijzen dat Raila Odinga de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Volgens de officiƫle gegevens van die commissie heeft juist de huidige president, Uhuru Kenyatta, gewonnen.

Volgens een woordvoerder van de oppositie wijzen gegevens van de servers uit dat Odinga een voorsprong heeft van enkele honderdduizenden stemmen: 8.041.726 stemmen voor Odinga om 7.755.428 stemmen voor Kenyatta. Screenshots van het systeem zouden dit bewijzen. De oppositie eist nu dat Odinga als president wordt aangewezen.

De kiescommissie zelf bracht vandaag naar buiten dat na het tellen van bijna 98 procent van de stemmen Kenyatta nog altijd een grote voorsprong heeft; zo'n 54 procent van de stemmen zijn voor de huidige president, iets meer dan 44 procent voor zijn tegenstander Odinga.

Hack

Gisteren maakte de kiescommissie bekend dat bij de presidentsverkiezingen op geen enkel moment is ingebroken op IT-systemen van de commissie. Odinga zegt dat hackers zich toegang hebben verschaft tot de systemen van de kiescommissie en uitslagen hebben gemanipuleerd.

De presidentsverkiezingen afgelopen dinsdag verliepen rustig. Na het nieuws van mogelijke fraude was het onrustig op verschillende plekken in het land. Daarbij vielen verschillende doden. In enkele plaatsen is de rust nog niet weergekeerd.

Bloedbad

De verkiezingen van 2007 eindigden in een bloedbad. Meer dan 1100 mensen kwamen toen om het leven door geweld en zo'n 600.000 Kenianen sloegen op de vlucht.

President Kenyatta riep de bevolking dit jaar op om massaal te gaan stemmen, en dat op een "vredige manier" te doen.

Raila Odinga
@RailaOdinga
Press Conference on Election Results https://t.co/3ZcdQQMz24
11 maanden geleden

STER Reclame