NOS NieuwsAangepast

Keniaanse politie en relschoppers treffen elkaar opnieuw na een verkiezingsdag

De eerste uitslagen van de presidentsverkiezingen in Kenia druppelen binnen. En het lijkt erop dat de zittende president Kenyatta op een overwinning afkoerst. Maar zijn rivaal Odinga zegt dat de uitslag niet klopt. Dat leidt tot spanningen, vertelt correspondent Koert Lindijer op Radio 1. "Tijdens een persconferentie kwam Odinga met een sensationele claim. Volgens hem is er ingebroken in het computersysteem van de kiescommissie, en is er hierna op grote schaal fraude gepleegd."

Volgens Lindijer waren de uitspraken van Odinga olie op het vuur op een al toch gespannen situatie.

Na de persconferentie gingen de aanhangers van de oppositieleider direct de straat op. De politie moest op verschillende plekken ingrijpen en hierbij zou zeker een dode zijn gevallen. Vooral in Kisumu, het bolwerk van Odinga in het westen van het land, is het onrustig.

  • Reuters
    Een demonstrant in Mathare, een krottenwijk van de hoofdstad Nairobi
  • Reuters
    Een aanhanger van oppositieleider Odinga steekt een band in brand vanwege berichten over stembusfraude
  • EPA
    Aanhangers van oppositieleider Odinga protesteren in de hoofdstad Nairobi tegen vermeende verkiezingsfraude
  • Reuters
    Het leger grijpt na protesten in de krottenwijk Mathare
  • Reuters
    Militairen slaan een demonstrant na protesten in Mathare

Volgens de oppositie heeft de hack bij de kiescommissie alles te maken met de ontvoering van en moord op een IT-specialist van de kiescommissie. Die werknemer werd ruim een week geleden doodgemarteld aangetroffen. Volgens de oppositie hebben de daders zijn identiteit en wachtwoord gebruikt om in te breken bij het computersysteem van zijn werkgever. En zo slaagden ze erin om de uitslagen te manipuleren, liet Odinga tijdens zijn persconferentie weten.

Herhaling

In Kenia is men bang voor een herhaling van 2007, toen de verkiezingen eindigden in een bloedbad. Meer dan 1100 mensen kwamen om het leven door geweld en zo'n 600.000 Kenianen sloegen op de vlucht.

Koert Lindijer zegt dat de sfeer te vergelijken is met die van nu. "Het voelt aan als bij de verkiezingen van 2007, toen heerste er ook zo'n spanning, na beschuldigingen van fraude door de oppositie. Iedereen houdt zijn adem in, is dit het begin van een explosie? De spanningen lopen op tot een kookpunt."

In 2013 namen Kenyatta en Odinga het ook al tegen elkaar op bij de presidentsverkiezingen. En toen stond het digitale stemsysteem ook onder grote druk. Toen ging het systeem plat en werd Kenyatta na handmatig tellen als winnaar uitgeroepen. Maar Odinga accepteerde ook toen de uitslag niet.

Aanhang Odinga de straat op in Kenia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl