AFP
NOS NieuwsAangepast

Slechte oogst door extreme hitte in delen Europa

De droge, hete zomer heeft grote gevolgen voor de oogst in grote delen van Zuid- en Centraal-Europa. Het warme weer en het gebrek aan regen leidt ertoe dat rivieren droog komen te staan en de gewassen verdrogen.

Experts hebben berekend dat de maisoogst in Servië nu al voor twee derde is mislukt. De ecologieminister heeft gewaarschuwd dat de waterstanden drastisch zijn gedaald en dat mensen zuinig moeten zijn met het gebruik van drinkwater.

Druivenoogst

In Italië is de druivenoogst tien dagen vroeger van start gegaan dan andere jaren. Veel druiven zijn verdroogd, maar de vruchten die de extreme weersomstandigheden hebben overleefd zijn wel van uitstekende kwaliteit, zeggen wijnboeren.

In een nationaal park in Hongarije is het aantal vogels fors teruggelopen. Veel broedplaatsen zijn uitgedroogd.

ANP
Het is warm in Benidorm

Het is de hele zomer al extreem heet in Zuid- en Midden-Europa met temperaturen die regelmatig dik boven de veertig graden uitkomen. De hittegolf heeft de bijnaam 'Lucifer' meegekregen.

De temperaturen daalden de afgelopen dagen enigszins, maar zijn inmiddels weer aan het oplopen. In veel landen, zoals Kroatië, Servië, Hongarije en Roemenië stijgt het kwik naar de veertig graden.

In het westen en noorden van Europa is van een hittegolf geen sprake. Daar is het deze zomer veelal te koud en te nat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl