NOS NieuwsAangepast

Spanjaarden puffen opnieuw, 47 graden in Córdoba

Spanje gaat voor de tweede keer in een maand tijd gebukt onder een hittegolf. De temperaturen lopen in delen van het land op tot 47 graden en dat is zelfs voor Spaanse begrippen extreem heet. "De weerkaarten kleuren diep paars", zegt correspondent Rop Zoutberg.

Vooral in het zuiden van Spanje is het soms niet te harden. In steden als Sevilla en Granada komt het kwik ver boven de 40 graden uit. De temperaturen zijn het hoogst in en rond Córdoba: daar wordt het volgens Spaanse weerdiensten (opnieuw) 46 tot 47 graden.

Vorige maand stegen de temperaturen in Zuid-Spanje ook al tot 47 graden. "Spanjaarden zijn hoge temperaturen gewend", zegt Zoutberg. "Problemen als in Nederland, dat bijvoorbeeld sporen uitzetten, gebeuren hier niet. Het land is goed voorbereid op hitte."

Vriezer

Inwoners en toeristen wordt geadviseerd om veel water te drinken en alcohol te laten staan. Licht eten kan ook helpen om goed de dag door te komen. Ook wordt getipt dat mensen 's avonds de lakens in de vriezer kunnen stoppen. "Het schijnt dat het echt helpt om het eerste uur in slaap te komen", aldus Zoutberg.

Op lange termijn leidt de extreme hitte mogelijk wel tot problemen. Spanje heeft de laatste jaren vaker extreme zomers gehad. In het zuiden leidt dat al tot woestijnvorming. Zoutberg: "In steden als Sevilla buigen denktanks zich over de vraag hoe de stad op langere termijn nog leefbaar is." Daar wordt onder meer gedacht aan het plaatsen van meer groen en het terugdringen van het autoverkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl