De onderhandelaars
NOS NieuwsAangepast

Formatieonderhandelaars praten morgen over gas

De politieke leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hervatten morgenochtend de onderhandelingen voor een kabinet. Ze hadden de formatie drie weken onderbroken voor een vakantie.

De onderhandelaars komen morgen om 10.00 uur samen in het Johan de Witthuis in Den Haag, onder leiding van VVD-informateur Zalm. Tijdens de middagbijeenkomst praten zij over de aardgaswinning met kopstukken uit de gassector.

Heet hangijzer

Een besluit over de gaswinning is een heet hangijzer aan de formatietafel. Het kabinet heeft na de aardbevingen in Groningen de gaswinning verlaagd tot maximaal 21,6 miljard kuub per jaar. De NAM vindt dat de gaswinning te ver is teruggebracht; gemeenten, provincie en actiegroepen in Groningen vinden juist dat de gaswinning verder omlaag moet.

Rutte, Buma, Pechtold en Segers begonnen met een "gerust hart" aan een zomerstop, maar dat er nu snel een nieuw kabinet komt, ligt niet voor de hand.

Zalm zei voor de vakantie vol goede hoop te zijn dat het gaat lukken met de formatie. Toch wilde hij niet zeggen of er voor Prinsjesdag al een kabinet is. "Ik heb geleerd dat overpromise en underdeliver het allerslechtste is wat je kunt doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl