Eieren worden gesorteerd in Merksplas in België AFP

De Europese Commissie onderzoekt of België de Europese autoriteiten op tijd heeft ingelicht over de vondst van besmette eieren. België lichtte het Europese bureau RASFF op 20 juli in, terwijl de Belgen al zeker begin juni wisten dat eieren besmet waren met het ontsmettingsmiddel fipronil.

De Belgische organisatie die de voedselveiligheid controleert, de FAVV, maakte vanmiddag bekend dat uit nieuw onderzoek bij een pluimveebedrijf blijkt dat de Europese norm voor fipronil was overschreden.

De eieren van het bedrijf in kwestie werden op 18 juli geblokkeerd en hebben volgens het FAVV "dus in principe de consument niet bereikt".

Tot nu toe verklaarde de FAVV steeds dat uit onderzoeken geen gevaar voor de volksgezondheid naar voren was gekomen. De ontdekte concentraties van het ontsmettingsmiddel fipronil waren volgens het bureau zo laag dat het niet nodig was Europa te alarmeren.

"Extreem traag"

De Belgische Europarlementariër Bart Staes van de Groenen zegt dat er al midden mei informatie was over de fipronil-besmetting bij enkele bedrijven. Hij zei tegen de Vlaamse omroep VRT dat de regering anderhalve maand gewacht heeft voor ze de andere lidstaten inlichtte. Staes omschrijft dat als "extreem traag".

Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht de RASFF onmiddellijk op de hoogte te stellen als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid.

STER reclame