Onderzoek naar fipronil in eieren AFP

In het westen van Frankrijk zijn twee bedrijven gesloten nadat duidelijk was geworden dat ze in juli vanuit Nederland bevoorraad waren met besmette eieren en eierproducten. De ondernemingen zijn gevestigd in de departementen Vienne en Maine-et-Loire.

Het gaat om leveranties ter grootte van 30.000 eieren en 200 ton aan eiproducten. Ten tijde van de aankoop had de EU Frankrijk nog niet geïnformeerd over het risico van de import van besmette producten.

Vanuit het ministerie wordt nu onderzocht welke bedrijven besmette producten hebben afgenomen, welke transportbedrijven zijn ingeschakeld en of de producten uiteindelijk in supermarkten terecht zijn gekomen.

De uitkomsten zijn nog onbekend en de bezorgdheid in Frankrijk over de insecticidebesmetting groeit. Overigens heeft het ministerie van Landbouw laten weten dat sporen van fipronil niet altijd een gezondheidsrisico met zich meebrengen.

Duitsland

De Duitse minister van Landbouw Schmidt heeft gezegd dat de besmetting van eieren het werk is van criminelen, zonder daar verder over in detail te treden. Het eierschandaal heeft zich over bijna heel Duitsland uitgespreid. Het is volgens Schmidt nog lang niet zo ver dat de seinen op veilig kunnen worden gezet.

In Duitsland wordt nu ook onderzoek gedaan naar producten waarin eieren verwerkt zijn, zoals mayonaise en eiersalades. De Duitse regering heeft geklaagd over de informatievoorziening vanuit Nederland en België over de fipronil-affaire. Gisteravond zou Schmidt daarover spreken met de Nederlandse regering. Onbekend is wat dat heeft opgeleverd.

STER reclame