NOS

Er is nog veel onbekend over de verdrinking van een 16-jarige Syrische jongen in een zwembad in Blerick. De politie doet nog onderzoek. Wel is duidelijk geworden dat de jongen voordat hij verdronk meerdere waarschuwingen heeft gekregen van de badmeesters.

Hij is echter niet gevraagd om het zwembad te verlaten. "Als mensen niet luisteren naar waarschuwingen en zich niet gedragen, worden ze eruit gezet. Maar bij deze jongen was er geen directe aanleiding hem na de waarschuwing eruit te zetten", vertelt de veiligheidscoördinator van het zwembad, Jiri Ambroz, aan 1limburg.

Ook een ooggetuige bevestigt de waarschuwingen. "De jongen werd op zijn zwemvaardigheid aangesproken", vertelt de vrouw aan de NOS. "Aanwezigen vonden zijn vriend ook een slechte vriend, omdat hij hem het zwembad in liet gaan."

De jongen was alleen met zijn vrienden in het zwembad, zijn ouders waren niet aanwezig, zegt de politie. De jongen en zijn vrienden zouden pas net in Venlo wonen. "Een getuige vond dat de jongen wat lang onder water bleef en heeft toen alarm geslagen."

Het kan toch gebeuren dat kinderen zomaar in het water gaan spelen en het niet goed afloopt?

Veiligheidscoördinator Jiri Ambroz

Maar het zwempersoneel heeft zijn werk goed gedaan, stelt de veiligheidscoördinator. "Mensen hebben hun werk gedaan zoals dat hoort." Er waren genoeg toezichthouders aanwezig.

Het zwembad wordt gerund door vrijwilligers. "Wij zijn vrijwilligers, maar werken toch op een professionele manier. Het bad is zo groot. Badtoezichthouders hebben er wel zicht op, maar het kan toch gebeuren dat kinderen zomaar in het water gaan spelen en het niet goed afloopt?"

Vorig jaar heeft zich een vergelijkbare situatie voorgedaan, vertelt Ambroz. "Toen hebben we ook een Syrische jongen uit het zwembad gehaald. We zagen dat hij niet kon zwemmen." Deze jongen heeft het overleefd. "Er was geen enkel dodelijk incident vorig jaar. En toen waren er soms 1500 man op een dag aanwezig, gisteren maar 200."

Syrische jongen werd gewaarschuwd, maar niet weggestuurd

Locoburgemeester Aldewereld gaat vanmiddag in gesprek met het zwembadpersoneel. Het is nog onduidelijk of hij ook in gesprek gaat met de familie van het slachtoffer. "Dat laten we over aan de familie. We willen ze de ruimte geven om het te verwerken", vertelde hij vanochtend.

Slachtofferhulp voor aanwezigen

Voor aanwezigen bij het incident is Slachtofferhulp ingeschakeld. Een aantal mensen zegt op de Facebookpagina van het zwembad dat hun kinderen trauma's hebben opgelopen. "Ik verwacht niet dat mijn zoons binnenkort weer zullen komen. Zij hebben de jongen zien liggen en waren erg onder de indruk. Om op diezelfde plek weer het water in te gaan is voor hen nu nog een te grote stap", schrijft een vrouw.

Ook een zoon van een andere vrouw en zijn vrienden willen niet meer zwemmen. "Ze zijn diep onder de indruk van wat er gebeurd is en gaven al aan niet meer te willen, of te durven, zwemmen. We hebben geprobeerd het te relativeren. Hopelijk helpt hen dat over hun angst heen."

Het bad werd gisteren na het incident gesloten. Het is inmiddels weer open voor bezoekers.

STER reclame