NOS NieuwsAangepast

Syrische jongen (16) verdrinkt, KNZB wil zwemles voor statushouders

In een zwembad in Blerick is gisteren een 16-jarige Syrische jongen overleden. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) grijpt het incident aan om meer aandacht te vragen voor de kwestie. Zij pleiten voor zwemles voor statushouders en betere informatievoorziening over zwemmen voor asielzoekers.

Volgens 1Limburg kon de jongen niet zwemmen en werd hij meerdere keren gewaarschuwd door zwembadpersoneel om uit het water te komen. Dat kan loco-burgemeester Aldewereld van Venlo niet bevestigen, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik weet niet wat er is gebeurd. De politie doet nu onderzoek."

Zwemmen ziet er voor asielzoekers makkelijk uit. Dan denken ze: 'o, dit kan ik ook.'

Alice Schols

Volgens Alice Schols van de KNZB is het "echt belangrijk" om aandacht te besteden aan zwemmen tijdens de integratie. "Bijna alle Nederlanders kunnen zwemmen. Bij goed weer gaan we dat ook massaal recreatief doen, waardoor het voor asielzoekers er heel makkelijk uitziet. Dan denken ze: o, dit kan ik ook."

Dus pleit Schols voor zwemlessen en meer informatievoorziening over de gevaren van zwemmen. Er zijn al een aantal projecten opgezet waarbij zwemverenigingen met asielzoekerscentra samenwerken, maar dit gebeurt nog niet genoeg. "Nederland is een waterland, en dat is voor veel culturen anders."

Maar er is ook een rol weggelegd voor badmeesters, vertelt ze. "Zij moeten extra alert zijn." Aldewereld gaat vanmiddag in gesprek met het zwempersoneel van het zwembad in Blerick. Het is nog onduidelijk of hij ook in gesprek gaat met de familie van het slachtoffer. "Dat laten we over aan de familie. We willen ze de ruimte geven om het te verwerken."

Rhenen

Het incident doet denken aan de dood van het 9-jarige Syrische meisje Salam. Zij verdronk bijna twee jaar geleden tijdens het schoolzwemmen in Rhenen. Ze kon niet zwemmen, en ontsnapte aan de aandacht van de begeleiders. De drie zwembadmedewerkers zijn veroordeeld tot 60 uur werkstraf, voor dood door schuld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl