NOS NieuwsAangepast

Iedereen hield toezicht, toch verdronk Syrisch meisje van 9

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Medewerkers van het zwembad in Rhenen waar een meisje verdronk tijdens schoolzwemmen, hebben het slachtoffer niet specifiek in de gaten gehouden. Het Syrische meisje had geen zwemdiploma en sprak geen Nederlands, maar niet alle badmeesters wisten dat.

Vandaag staan drie zwembadmedewerkers en twee leerkrachten terecht. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze onvoldoende toezicht gehouden tijdens het schoolzwemmen, waardoor de 9-jarige Salam verdronk.

Salam was nog maar een paar maanden in Nederland en zat net op school. Ze communiceerde in gebarentaal en had nog maar drie keer meegedaan aan schoolzwemmen. Het meisje kreeg les in het ondiepe bad, waar ze zwom met kurkjes om.

Ik heb duidelijk gezegd dat ze in het ondiepe gedeelte moest blijven.

Badmeester tijdens de zitting

Na afloop van de les mochten de kinderen vrij zwemmen. De badmeester deed toen de kurkjes bij Salam af, omdat ze in het water kon staan en zo beter overeind bleef. "Ik heb duidelijk gezegd en aangewezen dat ze in het ondiepe gedeelte moest blijven", zei de badmeester vandaag in de rechtszaal.

Toch werd het lichaam van Salam een kwartier later gevonden op de bodem van het diepe bad. Hoe ze daar terecht is gekomen, weet niemand. De vijf zwembadmedewerkers en basisschooldocenten die aanwezig waren, zeggen allemaal dat ze goed toezicht hebben gehouden.

De zwemleraar van Salam is niet naar zijn collega's gegaan om te waarschuwen dat het meisje niet naar het diepe bad mocht. De twee andere zwembadmedewerkers wisten dat er een meisje en een jongetje bij waren die niet konden zwemmen, maar niet precies wie dat waren.

Onoverzichtelijk

De rechtbank wilden van de vijf verdachten weten waarom ze niet extra op Salam hadden gelet, gezien het feit dat ze niet kon zwemmen, dat het moeilijk was om met haar te communiceren en dat er sprake was van een onoverzichtelijke situatie tijdens het vrije zwemmen.

De verdachten zeiden daarop dat ze de groep van ongeveer dertig kinderen als geheel in de gaten hielden. "Je ziet het gewoon als er iets anders is dan anders", zei een badjuf die bij het diepe bad stond. Iemand die niet kan zwemmen, zou volgens haar meteen opvallen.

Ook de meester en juf van de basisschool van Salam keken naar de groep en niet specifiek naar Salam. Pas bij het tellen, na het aankleden, bleek dat het meisje miste.

Regels aangepast

Na het incident zijn de regels in het zwembad aangepast. Gezamenlijk toezicht houden, door iedereen, gebeurt niet meer. Er is duidelijk afgesproken wie op welk gedeelte van het zwembad let. Ook mogen kinderen niet meer van het ondiepe naar het diepe bad en blijven kurkjes ook tijdens het vrij zwemmen om.

Morgen komt het Openbaar Ministerie met een eis in de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl