ANP
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Meldpunt voor kippenboeren geopend

Er is een meldpunt geopend voor pluimveehouders in Barneveld. Ongeruste boeren kunnen daar hun zorgen delen die te maken hebben met het fipronilschandaal.

Het meldpunt is opgezet door gemeenten, landbouworganisatie LTO Nederland en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens Jan Workamp van het meldpunt zijn de eerste telefoontjes al binnen.

'Eerst vogelgriep en nu dit weer'

Naast concrete vragen willen boeren volgens Workamp hun gevoelens en emoties delen. "Ze hebben het emotioneel moeilijk, want ze moeten mogelijk ook afscheid nemen van hun dieren. Die moeten geruimd worden de komende weken."

Volgens Workamp vragen boeren zich af of ze beter kunnen wachten tot de fipronil uit hun kippen is of dat ruimen een betere optie is. "Het is heel zwaar wat er de afgelopen jaren over de sector heen is gekomen. Eerst vogelgriep-uitbraken en nu dit weer."

Behalve een luisterend oor zal het meldpunt boeren ook doorverwijzen naar organisaties die ze verder kunnen helpen, voor zowel emotionele als praktische zaken.

Geen overheidssteun

Er komen ook telefoontjes over financiën binnen bij het meldpunt. Daarbij gaat het vooral over regelingen met lokale overheden. Workamp benadrukt bij Omroep Gelderland dat gemeenten in Gelderland klaar staan om boeren te ondersteunen.

Voor overheidssteun heeft nog niemand aangeklopt bij het meldpunt, maar dat speelt volgens Workamp wel een rol bij de landelijke organisaties. Die zijn daarover in gesprek met het ministerie van Economische Zaken.

Advertentie via Ster.nl