Belgische prins Laurent opnieuw in opspraak door Chinees feestje

Aangepast

De Belgische prins Laurent is opnieuw in opspraak geraakt, ditmaal doordat hij zich in uniform heeft laten fotograferen bij de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Het Chinese Volksbevrijdingsleger heeft een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten.

De Belgische prins plaatste zelf een foto op Twitter waarop te zien is hoe hij te midden van Chinese hoogwaardigheidsbekleders een taart aansnijdt.

Op de officiƫle agenda van het koninklijk huis staat niets vermeld over het feestje. Volgens Belgische media heeft Laurent gezegd dat hij daar was op persoonlijke uitnodiging.

'Proportionele sanctie'

De premier wil "een proportionele sanctie" voor de prins, zei hij tegen Belgische media. Wat dat precies inhoudt is nog niet duidelijk. Kamerlid Hendrik Vuye bereidt een parlementaire vraag voor over het incident en enkele andere partijen hebben al gepleit voor het intrekken van zijn toelage.

Eerder had premier Michel hem al te verstaan gegeven dat hij niet op eigen houtje kan afspreken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en dat hij daarmee zijn jaarlijkse toelage van 308.000 euro op het spel zet. Hij kreeg die waarschuwing nadat hij zonder toestemming de premier van Sri Lanka had ontmoet.

Ongepast

Ook werd hij in dat gesprek aangesproken op kritische uitlatingen in de pers over zijn familie en politici, "die hem beter met rust zouden laten". Premier Michel liet weten die uitspraken niet gepast te vinden en gaf hem te verstaan dat hij als lid van de koninklijke familie terughoudendheid moet tonen in publieke verklaringen.