Mitchell van de Klundert / NOS

De Oranjevrouwen worden vanavond gehuldigd in het park Lepelenburg in Utrecht. Daar is plaats voor 12.000 man. Maar de voetbalsters zijn populairder dan ooit, zeker na de winst van het EK voetbal. Meer dan 5,5 miljoen mensen keken op het hoogtepunt naar de finale tegen Denemarken. De stad kleurt inmiddels al behoorlijk oranje. Bij de ingang van het park, maar ook langs de vaarroute staan al veel mensen. Maar is er wel genoeg plek voor alle fans in de stad?

"Het is natuurlijk moeilijk inschatten hoeveel mensen er komen vanavond. Het is mooi weer en vakantietijd", zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt."

Ook de NS weet niet waar ze aan toe is. Voorafgaand aan de huldiging worden er geen extra treinen ingezet naar Utrecht, omdat het vervoersbedrijf geen idee heeft waar de stromen mensen vandaan gaan komen. "We kijken straks uit welke richtingen de mensen komen", vertelt een woordvoerder. "En dan op de terugreis kijken we of we extra capaciteit op die trajecten kunnen inzetten."

Programma

Park Lepelenburg is vanaf 16.30 uur open. De voetbalsters maken een boottocht van 500 meter door de grachten, waarna ze aankomen bij het park. Daar wacht een ontvangst door burgemeester Jan van Zanen. De huldiging wordt opgeluisterd met optredens van enkele artiesten.

Ik denk niet dat het gaat passen straks. Wat er dan gebeurt, weet ik niet, dan moeten mensen hier maar voor de poort staan.

Beveiliger

Beveiligers bij het park hebben het nu nog vooral druk met het omleiden van Utrechters. De wegen langs het park worden veel gebruikt, maar zijn nu allemaal afgesloten totdat de huldiging begint. "Ik denk niet dat het gaat passen straks", zegt een van de beveiligers. "Wat er dan gebeurt, weet ik niet, dan moeten mensen hier maar voor de poort staan."

Met de boottocht hoopt de gemeente het publiek te spreiden. "Zo is er meer plek om de speelsters te zien", zegt de woordvoerder. Maar waarom er is gekozen voor zo'n korte boottocht? "Dat heeft meer een organisatorische reden. Dan zouden we veel meer moeten regelen, ook op het gebied van beveiliging. Dit is makkelijker te organiseren in zo'n korte tijd."

Op een gegeven moment houdt het op, maar dan is het overal live op radio en televisie te volgen.

Jan van Zanen

Burgemeester Van Zanen zei in het NOS Radio 1 Journaal dat een langere boottocht organiseren niet mogelijk was. Volgens hem wordt het "geweldig genieten". "Er kunnen natuurlijk geen 17 miljoen mensen in het park terecht, maar dat kan volgens mij nergens in Nederland. Op een gegeven moment houdt het op, maar dan is het overal live op radio en televisie te volgen."

Ook kan de huldiging worden gevolgd op een scherm aan de andere kant van het park, zegt de woordvoerder. En als er echt te veel mensen komen, wordt het park afgesloten.

Waar je ook kijkt in Utrecht, de hele stad viert vanavond mee, gaat Van Zanen verder. "De Dom is nu al oranje, met twee vlaggen. Het wordt heel mooi allemaal. De plek leent zich voor een prachtige huldiging die de vrouwen zeker hebben verdiend."

De finale van Oranje op muziek Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame