Oranje wint EK in Enschede, Nederland viert de winst
NOS NieuwsAangepast

Het EK is gesprek van de dag: recordaantal kijkers en oranje voorpagina's

Grote kans dat het vandaag bij de koffieautomaat gaat over de EK-winst van de Nederlandse voetbalsters. Want niet alleen keken er op het hoogtepunt bijna 5,5 miljoen mensen naar de finale tegen Denemarken gisteren, ook alle Nederlandse kranten openen op het nieuws.

Nog nooit eerder keken er zoveel mensen in Nederland naar een wedstrijd van het EK Vrouwenvoetbal. Gemiddeld keken er 4,1 miljoen mensen naar de wedstrijd op NPO 1, tijdens het laatste fluitsignaal zelfs 5.476.000 mensen. Van alle mensen die op dat tijdstip televisie keken, keek 83 procent naar de wedstrijd.

Naar de huldiging, na de wedstrijd, keken ongeveer evenveel mensen naar de zender. De nabeschouwing van de wedstrijd trok 4,5 miljoen kijkers.

En om even te vergelijken: de kijkcijfers van de halve finale van het WK van Nederland tegen Argentinië in 2014: die wedstrijd trok meer dan 9 miljoen kijkers, met een marktaandeel van 89,3 procent.

Nog meer cijfers

We hebben nog meer cijfers: in de halve finale keken ruim 3,3 miljoen mensen. Nederland won die wedstrijd tegen Engeland met 3-0. In totaal hebben 10,2 miljoen Nederlanders, dat is 65 procent, iets van het EK gezien op televisie. Het kijkcijferrecord voorafgaand aan het EK stond op 1,6 miljoen, toen Oranje in de halve finale van het EK 2009 werd uitgeschakeld door Engeland.

De Nederlandse kranten openen allemaal op de winst. "Ongeslagen kampioen", "Voetbalvrouwen schrijven historie", "Fenomenaal" en "Golden Girls, gevochten als leeuwinnen." De voorpagina's van de kranten zijn in één kleur.

Voorpagina's kranten 7-8

"Omdat de mannen zich niet eens hebben weten te kwalificeren, hebben de dames het maar gedaan", schrijft De Telegraaf vanochtend. "In een afgeladen stadion in Enschede legden de Oranje Leeuwinnen een basis voor een gouden voetbaltoekomst voor veel meisjes."

Elke Nederlandse krant is natuurlijk lovend over de winst met 4-2 van Denemarken. De Volkskrant staat erbij stil dat Nederland ongeslagen bleef: de vrouwen wonnen elke wedstrijd dit toernooi. De NRC schrijft dat de Europese titel als de ultieme erkenning voelt en dat de zegereeks niets met geluk te maken heeft.

Maar niet alleen Nederlandse kranten openen op de Europese kampioen, ook The Guardian heeft een grote foto van de vrouwen op hun voorpagina. "Nederlanders verslaan Denen en winnen Euro 2017", schrijft de Britse krant.

Ook onze analisten hebben nog een keer teruggeblikt op het toernooi. Volgens Anouk Hoogendijk, Daphne Koster en Manon Melis heeft het EK alle verwachtingen overtroffen. Koster: "Dat je het EK zo start tegen Noorwegen, met alle druk die erop staat, en daarna steeds beter gaat spelen en gewoon groeit in het toernooi. Het zelfvertrouwen spatte er steeds meer van af."

Hoogendijk vond de openingswedstrijd juist heel indrukwekkend. "Ik was daar al heel vroeg aanwezig en heb ook meegelopen in de optocht naar het stadion. Dat was echt kippenvel. Duizenden mensen in het oranje. Het hele stadion vol. En die meiden speelden ook nog eens geweldig en wonnen meteen van Noorwegen."

De finale van Oranje op muziek

De drie vrouwen zijn onder de druk van Lieke Martens en Jackie Groenen. "Martens maakte gewoon het verschil voor Nederland. Zij was heel belangrijk met haar goals en haar acties", zegt Hoogendijk. "Het is terecht dat Lieke Martens is uitgeroepen tot speelster van het toernooi. Ze was een uitblinkster", vindt Melis. "Maar ik ben ook onder de indruk geraakt van Groenen." Daar is Koster het mee eens. "Als ik bedenk wie het belangrijkste is geweest, dan is dat Groenen. Zij was de sleutelspeelster op het middenveld, de schakel tussen verdediging en aanval."

Dansend in de bus

De voetballers hebben het gisteren goed gevierd. Op Twitter delen de Oranjevrouwen een filmpje waarin ze dansend in de bus te zien zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl