NOS
NOS NieuwsAangepast

Barneveld bidt voor benadeelde eierboeren

In verschillende kerken in Barneveld en omgeving is vanochtend tijdens diensten stilgestaan bij de problemen van kippenboeren door fipronil-eieren. In het gebied zitten veel pluimveehouders die erdoor zijn getroffen.

Voorganger Anton Verstoep van de christelijk-gereformeerde Rehobothkerk in Barneveld heeft zijn dienst aangepast, omdat hij zag dat pluimveehouders in de regio zich grote zorgen maken. "Ik merk dat de boeren beheerst worden door onzekerheid over de onderzoeken die nog gedaan worden. Ze weten dat deze affaire hen nog heel lang parten gaat spelen en geld gaat kosten", zegt Verstoep.

Kerk bidt voor getroffen eierboeren

Burgemeester Van Dijk van Barneveld en de kerkenraad van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in de gemeente hadden de kerken opgeroepen om in de diensten aandacht te besteden aan de gedupeerde boeren.

In de dienst van Verstoep stond het lijden centraal. "In de bijbel staat: als een lid lijdt, lijden andere leden mee", vertelt Verstoep.

De voorganger zegt dat er in de bijbel veel dingen staan waar de gedupeerde boeren steun uit kunnen halen. Daarnaast kan het samenkomen in de kerk helpen, zegt hij: "Hoe zwaar de last ook is, mensen kunnen volgens mij soms even boven de misère uitstijgen, bijvoorbeeld door het zingen van een lied."

Pastoraal bezoek

Barneveld wordt ook wel het eiercentrum van Nederland genoemd. In de christelijke gemeente wonen 56.000 mensen en zijn ruim 3 miljoen legkippen.

Verstoep schat dat er alleen al binnen zijn protestantse gemeente zo'n twintig bedrijven gedupeerd zijn. De getroffen gezinnen in Barneveld krijgen ook thuis bezoek van de kerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl