Karim El Ahmadi kijkt naar zijn trainer Giovanni van Bronckhorst op de persconferentie ANP

Hij droeg vorig seizoen bij afwezigheid van Dirk Kuijt al vaak de band, maar dit jaar is Karim El Ahmadi de eerste aanvoerder van landskampioen Feyenoord.

In het veld was de felle middenvelder al de aanjager, maar op papier worden aangekondigd als de leider van het Rotterdamse elftal blijft speciaal, ook voor de ervaren El Ahmadi. "Met de band om voel je echt dat je captain bent."

'Mezelf zijn'

De 32-jarige middenvelder is misschien niet de geboren leider zoals zijn voorganger dat wel was. Maar El Ahmadi wordt erg gewaardeerd binnen de club en kan goed overweg met iedereen in de selectie, zowel met jong als oud.

"Ik probeer vooral mezelf te zijn. Ik ben meer het type dat probeert met zijn manier van spelen de leider uit te stralen. Maar ik praat ook veel, vooral met de jonge jongens. Die verantwoordelijkheid voelde ik vorig jaar ook al."

Tonny Vilhena, Dirk Kuijt en Karim El Ahmadi met de schaal ANP Pro Shots

Aan Kuijt had El Ahmadi een goed voorbeeld. "Dirk is iemand die altijd nadrukkelijk aanwezig was, met alles eigenlijk. Als het even niet liep, wakkerde hij de boel aan. Maar ik denk dat andere spelers en ikzelf dat ook kunnen doen."

De speler met Marokkaanse roots, die verdeeld over twee periodes in Rotterdam al 225 duels voor de club in actie kwam, doet zijn uitspraken in aanloop naar de opening van het seizoen: de strijd om de Johan Cruijff Schaal met bekerwinnaar Vitesse.

Feyenoord en Vitesse bij de persconferentie in De Kuip ANP

'Ik voelde vorig jaar ook al die verantwoordelijkheid'

El Ahmadi zag Kuijt met voetbalpensioen gaan en de basisspelers Rick Karsdorp, Terence Kongolo en Eljero Elia vertrekken.

Met de nieuwkomers Kevin Diks, Ridgeciano Haps, Jeremiah St. Juste, Sofyan Amrabat en de terugkeer van Jean-Paul Boëtius heeft de club daar goed op ingespeeld, denkt de Feyenoorder. "Het zijn spelers die hier passen", stelt El Ahmadi.

'De waarheid zal op het veld liggen'

Zoals ieder jaar is de vraag waar de ploeg aan de vooravond van het nieuwe seizoen staat. Na de landstitel die Rotterdam in extase bracht, zijn de verwachtingen hooggespannen.

"Het zal moeten blijken waar we staan. De waarheid zal op het veld liggen", aldus El Ahmadi. "We zullen ieder duel honderd procent moeten zijn. Die instelling heeft ons het kampioenschap opgeleverd. Willen we nu weer iets bereiken, dan moeten we daarmee doorgaan en ik denk dat 't wel goed zit."

STER reclame